"Savantii inchisorilor". Corpul de control al premierului face verificari la Administratia Nationala a Penitenciarelor

"Controlul a fost generat de publicarea unui numar mare de lucrari stiintifice de catre condamnatii aflati in penitenciare, cu precadere in anii 2014 - 2015", potrivit Ministerului Justitiei. Se pregateste Ordonanta de Urgenta Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, pe 13 ianuarie, ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizand ca tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia sa fie adoptat din februarie 2014.

acum 50 luni (19 Jan 2016)

"Controlul a fost generat de publicarea unui numar mare de lucrari stiintifice de catre condamnatii aflati in penitenciare, cu precadere in anii 2014 - 2015", potrivit Ministerului Justitiei.

"Intrucat in complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrari era necesara recomandarea unui profesor sau conferentiar universitar, aceasta verificare excede competentei stricte a Ministerului Justitiei, care insa, prin cabinetul ministrului si corpul de control al acestuia, asigura conlucrarea la efectuarea acestui control", se arata in comunicatul MJ. Se pregateste Ordonanta de Urgenta

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, pe 13 ianuarie, ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizand ca tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia sa fie adoptat din februarie 2014.

Ministrul a mai spus ca cifrele aratau ca in perioada 2007-2010 a existat cate o lucrare pe an, in 2014 au fost 90 de lucrari, iar in 2015 au fost 340 de lucrari scrise de detinuti. Acum am primit un alt rand de cifre de la ANP, ceea ce arata ca nici macar eu ca ministru al Justitiei nu am niste cifre corecte. Acestea fiind zise, la nivelul anilor 2014-2015, conform ultimelor cifre primite astazi, am avut, in 2014, 90 de astfel de lucrari, in 2015 - 340 de astfel de lucrari", a precizat ministrul.

Ancheta si la DNA

Zecile de detinuti care scriu "lucrari stiintifice" in penitenciare, dar si coordonatorii acestor lucrari au intrat in atentia procurorilor anticoruptie.

Potrivit procurorilor, faptele ar fi fost savarsite de mai multe persoane "care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro