Satul "fantoma" care refuza sa moara. S-a reinfiintat Parohia Nadasului pentru a consolida ruinele bisericii ortodoxe

Satul

Oamenii au parasit Nadasul dupa ce au ramas fara curent, drum si scoala - in cadrul planurilor de sistematizare comandate de Nicolae Ceausescu, in urma carora satenii erau obligati sa devina oraseni, pentru a lucra in intreprinderi. Acestia si-au restaurat vechea locuinta pentru a avea o casa de vacanta, unde veneau ori de cate ori doreau sa scape de oras. Nu a scapat de distrugere, hotii de materiale de constructii au pus umarul de daramare. Prima atestare sigura a localitatii este facuta de Conscriptia din anul 1717 cand este amintita sub numele de Duboki Nadush si apartinea de Districtul de Lipova.

acum 46 luni (11 Apr 2017)

Oamenii au parasit Nadasul dupa ce au ramas fara curent, drum si scoala - in cadrul planurilor de sistematizare comandate de Nicolae Ceausescu, in urma carora satenii erau obligati sa devina oraseni, pentru a lucra in intreprinderi. Cei care au parasit Nadasul si-au daramat casele pentru a putea folosi materialul de constructii la ridicarea noilor locuinte, de la periferia Timisoarei. Incepand din 2003, fii satului au decis sa readuca viata la Nadas. La initiativa sotilor Mircea si Lenuta Hoara, au inceput sa se organizeze din nou ruga. Acestia si-au restaurat vechea locuinta pentru a avea o casa de vacanta, unde veneau ori de cate ori doreau sa scape de oras. Ruga la zidurile bisericii Ruga de la Nadas are loc in fiecare an, in duminica a doua dupa Rusalii (Duminica Tuturor Sfintilor Romani). La prima ruga, in 2003, s-au adunat 40 de persoane, insa numarul prietenilor a tot crescut in fiecare an. Au fost ani in care s-au adunat si 1.000 de invitati. Cum ajungi in localitate, te intampina ruina bisericii ortodoxe, din care au ramas doar peretii. Exista o legenda locala care spune ca atunci cand s-a inceput demolarea bisericii, a avut loc un accident de munca. Nu a scapat de distrugere, hotii de materiale de constructii au pus umarul de daramare. Practic, s-a reactivat Chilia Nadas care apartine de Herneacova. E o biserica veche, anul viitor are 120 de ani de la constructie. Din 2003 am tot incercat sa conservam, sa reparam, sa consolidam", a declarat Vasile Suciu, preotul Nadasului.

Acesta spune ca nu a lipsit niciodata de la ruga. Au fost ani in care slujba a fost tinuta si 12 preoti. Anii trecuti a avut loc si o exopozitie de fotografie cu istoria Nadasului, este program artistic, cu ansambluri, solisti, dansuri. Au fost ani in care au venit si aproape o mie de oameni. Unul isi face o cabana, unul o casa de odihna, nu au numar. Unii vin o data pe an, altii o data pe luna, dar sunt si unii care ajung acolo saptamanal. La recensamantul din 1992 satul a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro