Sase zile din iunie 1967 care au schimbat Orientul Mijlociu

Sase zile din iunie 1967 care au schimbat Orientul Mijlociu

Razboiul de Sase Zile (5-10 iunie 1967) reprezinta un moment de referinta pentru Orientul Mijlociu si nu numai. Puterea de la Cairo si-a moderat pozitiile fata de Israel si si-a concentrat eforturile asupra recuperarii acestei peninsule triunghiulare de aproximativ 60.000 de kilometri patrati situate intre Marea Mediterana (la nord) si Marea Rosie (la sud). Dupa un razboi de uzura (1968-1970) si un altul de Yom Kippur (1973), Cairo si Tel Avivul au semnat in 1979 un tratat de pace istoric care a deschis calea retragerii armatei israeliene din Sinai si restituirii acestui teritoriu Egiptului.

acum 40 luni (3 Jun 2017)

Razboiul de Sase Zile (5-10 iunie 1967) reprezinta un moment de referinta pentru Orientul Mijlociu si nu numai. Rand pe rand, Cisiordania, Ierusalimul de Est, Peninsula Sinai si Platoul Golan s-au transformat in trofee ale israelienilor si in rani ale palestinienilor, iordanienilor, egiptenilor, sirienilor si intregii lumi arabe. Dupa cinci decenii, Egiptul inca incearca sa-si regaseasca rolul de lider al lumii arabe si sa depaseasca aceasta trauma transmisa din generatie in generatie.

Infrangerea a fost atat de grea incat presedintele egiptean Gamal Abdel Nasser, marele mesager al nationalismului arab, s-a vazut nevoit sa demisioneze in fata camerelor de filmat, cu o zi inainte de incheierea ostilitatilor. Milioane de egipteni au iesit imediat in strada si i-au cerut sa renunte la aceasta decizie. red.) isi cautau o identitate dupa sfarsitul colonizarii", explica pentru AFP Sherif Younis, profesor de istorie la Universitatea Helwan (Egipt).

"Dar, dupa razboiul din 1967, nici el si nici Egiptul nu au mai putut sa-si asume rolul de lider.

Springfield Republican anunta incheierea Razboiului de Sae Zile si victoria totala a Israelului FOTO mondoweiss.net Lovitura dura pentru panarabism

"Dupa (Razboiul de Sase Zile din, n. red.) 1967, rolul Egiptului a scazut puternic, iar nationalismul arab a primit o lovitura foarte dura", confirma pentru AFP Tewfik Aclimandos, profesor de istorie la Universitatea Franceza din Egipt. Puterea de la Cairo si-a moderat pozitiile fata de Israel si si-a concentrat eforturile asupra recuperarii acestei peninsule triunghiulare de aproximativ 60.000 de kilometri patrati situate intre Marea Mediterana (la nord) si Marea Rosie (la sud).

Armata israeliana intra in Gaza in timpul Razboiului de Sase Zile FOTO Biroul de presa al Guvernului statului Israel

Nasser "si-a trasat obiective realiste si si-a revizui... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro