Sarbatorile de poveste ale familiei Brukenthal. Cum se celebra Craciunul in casa legendarului baron din Sibiu

Sarbatorile de poveste ale familiei Brukenthal. Cum se celebra Craciunul in casa legendarului baron din Sibiu

"Isi petreceau sarbatorile la Casa din Gradina, de pe strada Conmstantin Noica colt cu strada Berariei, un fel de resedinta rurala, acolo nu trebuia sa incalzeasca atat, incalzirea era scumpa si in vremea aia, palatul de la Sibiu era incalzit numai in partea din fata iar servitorii aveau caldura numai de la vetrele de foc de la bucatarie si de unde locuiau ei.

acum 98 luni (24 Dec 2015)

"Isi petreceau sarbatorile la Casa din Gradina, de pe strada Conmstantin Noica colt cu strada Berariei, un fel de resedinta rurala, acolo nu trebuia sa incalzeasca atat, incalzirea era scumpa si in vremea aia, palatul de la Sibiu era incalzit numai in partea din fata iar servitorii aveau caldura numai de la vetrele de foc de la bucatarie si de unde locuiau ei. Brukenthal a locuit in palat practic doar in ultimii ani de viata, ca sa nu trebuiasca sa vina zilnic de acolo aici pentru ca suferea de guta. Venea pentru ca ar fi fost mult mai scump sa se faca mancare pentru el acolo si pentru servitori aici", explica Alexandru Sonoc, sef sectie Galeriile de Arta din cadrul Muzeului National Brukenthal. Stim ca obisnuia sa se sarbatoreasca din alte referiri - atat in mediul protestant cat si in mediul catolic lumea mergea la biserica, se cantau colinzi in seara de Ajun, se manca in general dupa aparitia primei stele in seara de Ajun. Erau foarte la moda pateurile cu tot felul de umpluturi, inclusiv cu raci macinati, se mancau afumaturi de porc, pesti afumati, foarte multe prajituri, al moda erau foietajele in vremea aceea, se mancau fructe confiate, serbeturi, marmelade, prajituri cu nuci, fructe uscate. Craciunul in general e o sarbatoare a luminii, toate casele erau puternic luminate, in functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia mergeau de la simple lumanari de seu care miroseau urat si faceau mult fum la lumanari de ceara care erau mai scumpe", explica Alexandru Sonoc. "Existau invitati la masa de Craciun, in general Ajunul se petrecea in familie iar la masa din ziua de Craciun existau si invitati sau se lua masa uneori chiar si cu servitorii, depinde de cat de multi erau, de relatiile dintre ei si stapanul acestora. Pomenile erau un obicei pentru ziua de Craciun si se dadeau la iesirea de la biserica. Se stie ca in asemenea zile de sarbatoare, dupa ce oamenii mancau destul de bine, trebuia putina plimbare, putina iesire la aer rece, si pentru a-si rev... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro