Sarbatoarea Craciunului la rusii lipoveni. De ce se celebreaza pe data de 7 ianuarie

Sarbatoarea Craciunului la rusii lipoveni. De ce se celebreaza pe data de 7 ianuarie

"Cu cateva zile inainte de Sarbatoarea Craciunului in casele rusilor lipoveni pregatirile sunt in toi: se face curatenie generala, se taie porcul si se pregatesc bucate alese. Este o singura cantare (Hristos se va naste), preluata din slujba specifica sarbatorii Craciunului, prin intermediul careia, in general de catre copii, este slavita Nasterea Domnului", se arata in cartea , "Rusii Lipoveni din Romania - Istorie si actualitate".

acum 50 luni (8 Dec 2017)

Pe la mijlocul secolului al XVII-lea in sanul Bisericii Ortodoxe Ruse are loc o ruptura. Mentinandu-si comunitatile in mare parte izolate de interactiunea cu populatia autohtona, rusii pe rit vechi au reusit sa-si mentina nealterate obiceiurile si traditiile stramosesti. Trebuie amintit faptul ca Biserica Ortodoxa de Rit Vechi (BORV) tine sarbatorile conform calendarului iulian, decalat cu 13 zile fata de cel gregorian.

Scriitorul Pavel Tudose noteaza in cartea sa dedicata istoriei si traditiilor rusilor pe rit vechi, "Rusii Lipoveni din Romania - Istorie si actualitate", ca participarea comunitatii la slujbele religioase reprezinta o lege nescrisa.

"Cu cateva zile inainte de Sarbatoarea Craciunului in casele rusilor lipoveni pregatirile sunt in toi: se face curatenie generala, se taie porcul si se pregatesc bucate alese.

Rusii de rit vechi tin faclia din fata candelelor aprinsa pe tot parcursul sarbatorilor de iarna. In seara de ajun al Craciunului, comunitatea participa la o slujba speciala care se termina cu cantarea: "Hristos se naste, slaviti-L".

Obiceiul colindului, spune scriitorul Pavel Tudose, exista si la rusii lipoveni, dar nu se face inainte sau in ajunul sarbatorii Craciunului, ci in zilele Nasterii Domnului, dupa Sfanta Liturghie. Este o singura cantare (Hristos se va naste), preluata din slujba specifica sarbatorii Craciunului, prin intermediul careia, in general de catre copii, este slavita Nasterea Domnului", se arata in cartea , "Rusii Lipoveni din Romania - Istorie si actualitate".

Colindul incepe intotdeauna de la casa preotului, cel care-i va binecuvanta pe colindatori sa poata merge la restul oamenilor din comunitate. In functie de varsta colindatorilor, acestia sunt rasplatiti cu dulciuri, bani, cu un pahar de vin etc.

Masa traditionala de Craciun in comunitatea rusilor lipoveni incepe intotdeauna cu o rugaciune si se termina la fel. Craci... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro