Sarbatoare. Ce traditii se respecta de Sfanta Filofteia, ocrotitoarea copiilor

Afland de actiunile ei si vazand ca le impartea saracilor, tatal ei este biruit de manie si uitand dragostea parinteasca, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucand-o de cosite ca sa o bata pana ce se va linisti. De aceea, cei care-l ajutau pe tatal Sfintei Filofteia sa-i ridice trupul au inceput sa numeasca nume de tari, de manastiri si de biserici randuite in preajma locurilor natale, apoi si pe cele existente peste Dunare. Din 1393 la Curtea de Arges Documentele istorice arata insa ca moastele mucenitei au ramas la Tarnovo si sunt aduse in Tara Romaneasca numai dupa anul 1393, cand taratul bulgar de la Tarnovo a fost ocupat de catre turci.

acum 100 luni (7 Dec 2014)

In aceasta zi, traditiile populare spun ca nu e bine sa folosim obiecte ascutite in gospodarie si nici painea s-o taiem cu cutitul, se rupe cu mana, pentru a avea spor si sanatate. De asemenea, ea mai este numita si "aducatoarea de ploi", fiind considerata o sora indepartata a Sfantului Ilie. Conform crestinortodox.ro, istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Sfanta Mucenita Filofteia s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea in apropiere de orasul Tarnovo (Veliko Tarnovo din Bulgaria de astazi), capitala Taratului (romano-)bulgar, intr-o familie de tarani. Este crescuta in dreapta credinta si evlavie de mama sa, care moare cand Filofteia era inca mica. Mama vitrega nu a iubit-o pe Filofteia, astfel ca o batea si o certa, parand-o tatalui ei ca si acesta sa o certe.

Impartea bucate saracilor

Cu toate acestea, tanara fecioara nu se oprea din infaptuirea binelui comunitar si le impartea saracilor si flamanzilor hainele ei si mancarea pe care mama vitrega i-o dadea ca sa o duca la tarina tatalui ei. Afland de actiunile ei si vazand ca le impartea saracilor, tatal ei este biruit de manie si uitand dragostea parinteasca, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucand-o de cosite ca sa o bata pana ce se va linisti.

Lumina cereasca

Inspaimantat, ucigasul a alergat in cetate si le-a spus arhiepiscopului si conducatorilor cetatii ce nenorocire s-a intamplat si ca trupul fetei este acoperit de o stralucire cereasca. Afland neasteptata veste, ahiepiscopul, insotit de mai-marii cetatii si de multa lume au pornit spre locul dramei cu multe lumanari aprinse, cu tamaie , rostind rugaciuni. Cand au vazut ca trupul copilei este invaluit de acea lumina dumnezeiasca, s-au minunat cu totii, laudandu-l pe Dumnezeul minunilor. De aceea, cei care-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro