Saracia determina Mafia sa plece din sudul Italiei

Saracia determina Mafia sa plece din sudul Italiei

Mafia se muta in nord In acelasi timp, companiile de succes din nordul Italiei sunt tot mai mult expuse "contaminarii" din partea gruparilor de crima organizata, fiind vorba inclusiv de cele provenite din sud, a avertizat in acest an asociatia industriasilor din Lombardia, Assolombarda. Compania Fiat Chrysler a angajat 1.500 de muncitori la uzina din Melfi, din regiunea Basilicata din sudul Italiei, pentru a produce Jeep-uri ce vor fi exportate in America de Nord.

acum 82 luni (13 Dec 2015)

"Dupa ultima recesiune, o mare parte din structura productiva a sudului a disparut", a afirmat Stefano Prezioso, director pentru cercetare in cadrul Institutului Svimez, care incearca sa promoveze industria in sud. "Procesul de decuplare, care a inceput in 2001, s-a accelerat, iar acum este posibil sa fie nevoie de ani astfel incat cresterea din sud sa revina la nivelul celei din nord", a adaugat el. Italia a trecut prin doua recesiuni intr-o perioada de sapte ani, iar redresarea este in urma altor tari din zona euro. Acest fapt inseamna ca o mare parte din populatia care traieste in sudul tarii, cunoscut si sub numele de Mezzogiorno, ar putea sa nu simta o imbunatatire a conditiilor economice. Directorul General al Bancii Italiei, Salvatore Rosi, care provine din orasul sudic Bari, a scos in evidenta aceasta problema intr-un discurs sustinut la inceputul acestei luni, afirmand ca diferentele dintre regiuni se afla la un nivel record si sunt in crestere.

Mafia se muta in nord

In acelasi timp, companiile de succes din nordul Italiei sunt tot mai mult expuse "contaminarii" din partea gruparilor de crima organizata, fiind vorba inclusiv de cele provenite din sud, a avertizat in acest an asociatia industriasilor din Lombardia, Assolombarda. Un nivel record Desi intre regiunea de nord a Italiei si cea de sud au existat mereu diferente, in perioada 1995-2001 cele doua zone s-au dezvoltat in ritmuri aproximativ egale. In acest timp, in sud, circa 18% din gospodarii au probleme cu aprovizionarea cu apa, dublu fata de media la nivel national, potrivit datelor furnizate de Institutul de Statistica Istat. Rar se intampla insa sa vorbeasca despre zona de sud, alcatuita din sase regiuni si insulele Sicilia si Sardinia. Sudul are probleme serioase in ceea ce priveste locurile de munca - rata somajului a depasit 20%, fiind de doua ori mai mare decat cea din nordul tarii si cu opt procente peste media nationala. In aceste conditii, ministrul de Finante, Pier Carlo Pad... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro