Sapunurile speciale antibacteriene, argumente pro si contra. Cand este bine sa le folosim

Sapunurile speciale antibacteriene, argumente pro si contra. Cand este bine sa le folosim

Mai mult, daca folosim astfel de sapunuri bacteriene de mai multe ori pe zi, o perioada indelungata, microbii vor deveni rezistenti si vom avea surpriza neplacuta sa observam ca atunci cand ne imbolnavim unele antibiotice nu vor mai avea efect", spune Mihai Jurea, medic dermatolog. "S-au facut teste pe sapunuri bacteriene si pe sapunuri normale si s-a dovenit ca sapunurile antibacteriene nu sunt mult mai eficiente decat cele normale.

acum 97 luni (22 Jan 2016)

Pe pielea noasta traiesc milioane de bacterii, unele bune altele care ne pot imbolnavi. Sapunurile si gelurile antibacterine distrug bacteriile, dar nu fac diferenta intre cele beneficie si cele care sunt nocive.

"Triclosanul actioneaza ca un antibiotic cu spectru larg si distruge bacteriile. Din pacate le distruge si pe cele bune, care ne apara organismul, iar acest lucru nu face decat sa ne scada rezistenta impotriva microbilor. Mai mult, daca folosim astfel de sapunuri bacteriene de mai multe ori pe zi, o perioada indelungata, microbii vor deveni rezistenti si vom avea surpriza neplacuta sa observam ca atunci cand ne imbolnavim unele antibiotice nu vor mai avea efect", spune Mihai Jurea, medic dermatolog. Practic sunt distruse si bacteriile bune care ne protejeaza pielea si devenim mai sensibili la anumiti microbi si ciuperci. Studiile au demonstrat ca persoanele care folosesc geluri de dus antibacteriene o perioada indelungata pot avea probleme hormonale, deoarece substantele din aceste produse patrund in organism prin pori", mai spune medicul.

Reclama nu este intotdeauna conforma cu realitatea

Chiar daca la reclamele pe care le vedem la produsele antibacteriene se spune ca distrug 99.9% dintre microbi in realitate nu este mereu asa. "S-au facut teste pe sapunuri bacteriene si pe sapunuri normale si s-a dovenit ca sapunurile antibacteriene nu sunt mult mai eficiente decat cele normale. Bunicii nostri nu au trait cu sapunuri antibacteriene si nu cred ca au fost mai bolnavi decat noi", mai spune medicul.

Cand sa folosim produse antibacteriene

Chiar daca sunt controversate, aceste produse pot fi utile in anumite situatii. "Servetelele si gelurile de maini antibacteriene nu sunt periculoase daca sunt folosite cu moderatie si doar in anumite situatii. Daca aveti parte de o iesire in natura si va murdariti pe maini, dar in zona nu aveti unde sa va s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro