Sapte tabuuri despre mamaliga. Ce lucruri ingrozitoare prevesteste banalul aliment taranesc nascut din porumb

Sapte tabuuri despre mamaliga. Ce lucruri ingrozitoare prevesteste banalul aliment taranesc nascut din porumb

"Tot ceea ce se intampla in viata de zi cu zi a romanului, de la cele mai de rand treburi din gospodarie si pana la cele mai simple si obisnuite gesturi, capata semnificatii mistice, mostenite de la stramosi sau imprumutate de la popoarele vecine. In zona Moldovei (Brosteni, Suceava), "daca mamaliga ramane lipita in parte de ceaun atunci cand se toarna, acolo trebuie sa ramana, caci alfel o sa ai o multime de napaste", consemneaza etnologul Artur Gorovei, in lucrarea "Credinte si superstitii ale poporului roman" (Editura Academiei, 1915), in vreme ce Gheorghe F.Ciausanu scrie ca, in zona Valcea, se crede ca "cei care mananca mamaliga din ceaun vor face copii prosti". Bunaoara, potrivit lui Artur Gorovei, taranii din satul iesean Stanca cred ca "daca mananci mamaliga de pe melesteu te mananca si pe tine lupii", in vreme ce la Tepu (Galati), un astfel de obicei este in mod sigur sursa imbolnavirii "de galci" (amigdalita).

acum 91 luni (12 Aug 2016)

Romanii sunt, orice s-ar zice, unul dintre cele mai superstitioase popoare de pe globul pamantesc. De altfel, sunt destul de multe cercetarile etnografice care arata ca, dintre toate popoarele europene, nicaieri nu se poate afla o mai mare acumulare de credinte si superstitii decat la poporul roman.

"Tot ceea ce se intampla in viata de zi cu zi a romanului, de la cele mai de rand treburi din gospodarie si pana la cele mai simple si obisnuite gesturi, capata semnificatii mistice, mostenite de la stramosi sau imprumutate de la popoarele vecine. Pentru nastere, pentru nunta, pentru moarte, dar si pentru lucruri banale, cum ar fi, sa zicem, facutul prozaicei mamaligi, subiect de care ne vom ocupa, de altfel, in articolul de fata. In zona Moldovei (Brosteni, Suceava), "daca mamaliga ramane lipita in parte de ceaun atunci cand se toarna, acolo trebuie sa ramana, caci alfel o sa ai o multime de napaste", consemneaza etnologul Artur Gorovei, in lucrarea "Credinte si superstitii ale poporului roman" (Editura Academiei, 1915), in vreme ce Gheorghe F.Ciausanu scrie ca, in zona Valcea, se crede ca "cei care mananca mamaliga din ceaun vor face copii prosti".

Tot Gorovei culege (la Tepu, judetul Galati) superstitia ca acela ce se ospateaza din ceaun "face a saracie", iar la Tatarusi (Suceava) e semn sigur ca o "dea uliul la pui". Tabu nr.2: Sa nu mananci mamaliga de pe facalet

Ca-i zice facalet, melesteu, culiser sau oricum altcumva, obiectul din lemn folosit la amestecarea mamaligii are si el contributia lui spirituala. Bunaoara, potrivit lui Artur Gorovei, taranii din satul iesean Stanca cred ca "daca mananci mamaliga de pe melesteu te mananca si pe tine lupii", in vreme ce la Tepu (Galati), un astfel de obicei este in mod sigur sursa imbolnavirii "de galci" (amigdalita). Pe de alta parte, insa, se stie ca la olteni moroii se nasc din orice, oricand, oricum, asa ca nu-i de mirare ca se invart si prin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro