Sapte beneficii ale gutuilor asupra sanatatii, tot atatea motive sa le iubesti
Se fierb 100 g de seminte de gutuie in 300 ml de apa, pana cand lichidul scade la jumatate, apoi se strecoara si se iau, de 3-4 ori pe zi, cate 2 linguri de decoct. De asemenea, in cazul tusei si al anginei, se da o gutuie pe razatoare, se acopera cu 200 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat.
Legenda spune ca Afrodita a venit in Elada adusa de spuma marii, avand un cos plin cu gutui. De acolo traditia vechilor greci de a oferi in dar la nunta gutui, unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe ale toamnei. Din acest punct de vedere, consumul unei jumatati de fruct proaspat pe zi, de preferat in asociere cu miere de albine, reprezinta un adjuvant excelent pentru perioada convelescentei. In acest scop, se spala bine 2-3 gutui (pentru indepartarea pufului de pe coaja), se taie marunt si se mananca in 2-3 doze. Cand boala e insotita de varsaturi, se administeaza piureul de la 2 gutui fierte, curatate, in prealabil, de coaja si seminte. Colecteaza 20 g si fierbe-le, la foc mic, in 200 ml de apa, pana ce lichidul scade la jumatate. Dupa ce se raceste, decoctul se strecoara printr-un tifon si se bea in doua doze. Au efect expectorant si sunt remediu de prim rang in bronsita si chiar si in inciputul de tuberculoza. Se fierb 100 g de seminte de gutuie in 300 ml de apa, pana cand lichidul scade la jumatate, apoi se strecoara si se iau, de 3-4 ori pe zi, cate 2 linguri de decoct. De asemenea, in cazul tusei si al anginei, se da o gutuie pe razatoare, se acopera cu 200 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat. In aceasta situatie, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi), datorita proprietatilor sale diuretice si dezinfectante. Pentru imbunatatirea starii de spirit, se ia dupa fiecare masa cate o lingura de dulceata de gutui. De asemenea, se pun, in dormitor, pe noptiera, 1-2 fructe coapte. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro