Saptamana Romilor Invizibili

Forumul Cultural Austriac, agentia "Impreuna" si Green Hours 22 Club Jazz Cafe va dau intalnire in perioada 4-10 aprilie la o serie de evenimente culturale dedicate artei rome europene. Documentarul regizoarei romano-austriece, de etnie roma, Iovanca Gaspar reda povestea vietii lui Hugo Höllenreiner, membru al populatiei sinti din Germania care a supravietuit mai multor lagare de concentrare si a fost victima lui Josef Mengele. Proiectia va fi urmata de un concert de pian interpretat de artistul Adrian Gaspar.

acum 44 luni (30 Mar 2016)

Forumul Cultural Austriac, agentia "Impreuna" si Green Hours 22 Club Jazz Cafe va dau intalnire in perioada 4-10 aprilie la o serie de evenimente culturale dedicate artei rome europene.

Austria propune, cu ocazia Saptamanii Romilor Invizibili, un colaj de contributii si impresii ale femeilor din comunitatea roma si ale unora care se raporteaza la ea din afara. Prezentarea si eliminarea formelor omniprezente de discriminare a romilor este una dintre cele mai mari provocari pentru Europa si o tema centrala a artei rome contemporane. Organizatorii invita publicul sa isi formeze o imagine despre ce inseamna sa fii rom in Europa de ieri si de azi.

Evenimentele vor fi gazduite de Green Hours 22 Club Jazz Cafe. Lidija Mirkovic este ea insasi de etnie roma si se dedica documentarii vietii de zi cu zi a minoritatii sinti din cadrul etniei rome. Lucreaza la targuri de vechituri si vinde haine vechi si obiecte folosite. In ele locuiesc unele dintre fiicele ei, niste cunoscuti, precum si soferul angajat de Fatima s-o duca la targuri, pentru ca nici Fatima nici sotul ei n-au carnet. Baba Mina locuieste si ea acolo si o ajuta pe Fatima la treburile casnice cand aceasta lucreaza.

Vanessa, o cantareata celebra, recunoaste in fata tuturor ca este roma, dar cariera sa are de suferit. Stela, o fosta smardoaica, dupa un mare esec in dragoste, incearca sa aiba o noua relatie cu o femeie, ceea ce nu este foarte usor pentru ca nimeni nu crede ca o femeie roma poate fi lesbiana. Sidonia incearca din copilarie sa uite ca este roma, dar este pusa intr-o situatie fara iesire cand se indragosteste de un barbat rom.

"Dui Roma" (Austria, 2014) de Iovanca Gaspar

"Dui Roma" va fi prezentat sambata, 9 aprilie, ora 19:30, la Resedinta Ambasadei Austriei.

Documentarul regizoarei romano-austriece, de etnie roma, Iovanca Gaspar reda povestea vietii lui Hugo Höllenreiner, membru al populatiei sinti din Germania care a supravietuit mai multor lagare... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro