Sanctuarul liliecilor rari din Salaj, interzis muritorilor de rand din cauza gafei unui functionar

Sanctuarul liliecilor rari din Salaj, interzis muritorilor de rand din cauza gafei unui functionar

Pestera se afla intr-o arie protejata in suprafata de 90 de hectare, situata pe teritoriul administrativ al comunei Ileanda, in apropierea localitatii Rastoci, pe drumul european E 58. Galeriile intunecate ale pesterii adapostesc cinci specii de lilieci, dintre care trei, Rhinolophus ferrumequinum (liliac mare cu potcoava), Rhinolophus hipposideros (liliac mic cu potcoava) si Miniopterus schreibersii (liliac cu aripi lungi) sunt prioritati EUROBATS (Agreement on the Conservation of Populations of European Bats - Conventia Europeana de Conservare a Populatiilor de Lilieci).

acum 63 luni (21 Jul 2015)

Pestera se afla intr-o arie protejata in suprafata de 90 de hectare, situata pe teritoriul administrativ al comunei Ileanda, in apropierea localitatii Rastoci, pe drumul european E 58. Galeriile intunecate ale pesterii adapostesc cinci specii de lilieci, dintre care trei, Rhinolophus ferrumequinum (liliac mare cu potcoava), Rhinolophus hipposideros (liliac mic cu potcoava) si Miniopterus schreibersii (liliac cu aripi lungi) sunt prioritati EUROBATS (Agreement on the Conservation of Populations of European Bats - Conventia Europeana de Conservare a Populatiilor de Lilieci). Este principalul motiv pentru care pestera a fost declarata arie protejata de interes comunitar si a fost inclusa, incepand cu anul 2002, intr-un program national de monitorizare a liliecilor, care continua si in prezent. Potrivit informatiilor postate pe site-ul Agentiei de Protectia Mediului Salaj, acolo a fost identificata si o intreaga gama de minerale rare, multe dintre ele de o mare importanta pentru studiul mineralogiei, datorita semnalarii acestora in putine locatii din Europa si chiar mondiale.

Consultantul a uitat sa depuna clarificarile

Toate aceste elemente care dau unicitate pesterii din Salaj sunt cunoscute, insa, de foarte putina lume, iar la aceasta situatie contribuie, in parte, legislatia europeana, care impune masuri drastice de protajare a liliecilor. Din acest motiv, Primaria Ileanda, in a carei administrare se afla aria protejata, are sarcina de a se asigura ca in sanctuarul liliecilor rari de la Magurici nu intra neaveniti. Exista, totusi, posibilitati moderne de a valorifica interesul pentru astfel de raritati, iar administratia locala tocmai a ratat, din neglijenta unui consultant, o astfel de oportunitate.

"Prin proiect, am fi montat camere video in pestera, iar afara, aproape de zona intrarii in galerie, am fi construit in incapere cu monitoare, pe care sa fie transmise in timp real imaginile captate inauntru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro