Sanctioneaza comunitatea prin vot?
Perfect logic - oricat de evidente ar fi motivele suspiciunilor de coruptie, pana la pronuntarea unei sentinte judecatoresti omul trebuie considerat nevinovat si isi pastreaza intacte drepturile cetatenesti, inclusiv pe cel de a candida si a fi ales. Or, daca ne uitam in sondajele de opinie (de exemplu, cele publicate de INSCOP) vedem ca DNA se bucura de increderea a peste 60% din populatie, pe cand partidele politice (primarii in cauza fiind reprezentantii acestora) sunt "crezute" de mai putin de 10%.
Judecatorii au respins contestatia legata de candidatura lui Cristian Popescu ("Piedone") la Primaria Sectorului 4. Perfect logic - oricat de evidente ar fi motivele suspiciunilor de coruptie, pana la pronuntarea unei sentinte judecatoresti omul trebuie considerat nevinovat si isi pastreaza intacte drepturile cetatenesti, inclusiv pe cel de a candida si a fi ales.
Daca insa judecam statistic, lucrurile nu mai sunt la fel de clare. Pana acum, mai mult de 90% din inculpatii trimisi in judecata de DNA au fost gasiti vinovati si condamnati.
Am mai scris si altadata, prezumtia de nevinovatie functioneaza in instanta, nu si in opinia publica. Or, daca ne uitam in sondajele de opinie (de exemplu, cele publicate de INSCOP) vedem ca DNA se bucura de increderea a peste 60% din populatie, pe cand partidele politice (primarii in cauza fiind reprezentantii acestora) sunt "crezute" de mai putin de 10%. Rezulta de aici ca, odata pus in cercetare de catre parchetul anticoruptie, un politician are toate sansele sa fie, in ochii publicului, ca si condamnat.
Bunul-simt ne spune ca un politician acuzat de coruptie ar avea sanse minime de a primi voturile alegatorilor. Cu atat mai mult cu cat, tot conform sondajelor de opinie, coruptia este considerata una dintre cele mai grave probleme ale societatii noastre. Cu toate acestea, observam ca tot mai multi dintre primarii urmariti penal sau chiar condamnati au decis sa candideze pentru un nou mandat: Piedone, Vanghelie si Negoita (e drept, nu e acuzat de coruptie, dar evaziunea fiscala este si ea furt din banul public) la Bucuresti;
Nu ar fi prima data cand politicieni avand la activ condamnari definitive (nu doar suspiciuni) pentru coruptie au fost alesi (Mirel Prina la Slatina) sau chiar au fost declarati cetateni de onoare (Mircia Gutau la Ramnicu Valcea).
De cele mai multe ori, functioneaza rationamentul: "Fura, dar macar mai face cate ceva". -Intr-adevar, cei mai multi dintre primarii acuza... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro