Sanatatea cere taxa mai mare pe tutun si pe alcool. Cu cat ar putea creste pretul tigarilor si cel al bauturilor alcoolice

Sanatatea cere taxa mai mare pe tutun si pe alcool. Cu cat ar putea creste pretul tigarilor si cel al bauturilor alcoolice

In prezent, taxa pe viciu este de 20 de eurocenti la fiecare pachet de tigari si ajunge la 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat. "Avand in vedere cresterea continua a cheltuielilor legate de diagnosticul si tratamentul bolilor provocate de fumat (ca urmare a descoperirii de metode noi de diagnostic si tratament, dar si ca urmare a atingerii pragului de varsta de 45 de ani de catre cohorta populationala nascuta in perioada 1967-1969), identificarea unei solutii prin care contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun (si alcool) sa creasca anual ar trebui sa fie o prioritate", se arata in documentul MS.

acum 90 luni (23 Dec 2014)

In prezent, taxa pe viciu este de 20 de eurocenti la fiecare pachet de tigari si ajunge la 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat.

"Avand in vedere cresterea continua a cheltuielilor legate de diagnosticul si tratamentul bolilor provocate de fumat (ca urmare a descoperirii de metode noi de diagnostic si tratament, dar si ca urmare a atingerii pragului de varsta de 45 de ani de catre cohorta populationala nascuta in perioada 1967-1969), identificarea unei solutii prin care contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun (si alcool) sa creasca anual ar trebui sa fie o prioritate", se arata in documentul MS.

Printre variante se numara "cresterea anuala a actualei taxe fixe aplicate fiecarui pachet de tutun, de 0,20euro/pachet, inlocuirea acestei taxe fixe cu un procent fix din acciza totala (cum este cazul taxei de 1% din acciza destinata Ministerului Sportului) sau aplicarea unei taxe pentru sanatate, distincta de acciza, de exemplu ca procent din veniturile firmelor care comercializeaza produse din tutun, dar si alcool", potrivit documentului citat.

Cat se incaseaza din taxa pe viciu

Taxa pe viciu aduce Sanatatii, din 2006, circa 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor nationale, cele pentru reabilitarea unitatilor sanitare si pentru achizitii de echipamente, aparatura pentru spitale si ambulante.

Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sanatatii in perioada 2006-aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor institutiei.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro