Sanatatea a pierdut 50 de milioane de euro pe mana lui Banicioiu. Fostul ministru pesedist n-a avut chef sa semneze un document

Doi ani de munca la documente necesare primirii a 50 de milioane de euro, finantare nerambursabila de la UE, s-au dovedit inutili dupa instalarea ca ministru al Sanatatii a lui Nicolae Banicioiu. 1160/31.01.2014, a elaborat si inaintat Ministerului Sanatatii - Directia de Sanatate Publica si Control in Sanatate Publica, proiectul de Strategie si planul de gestionare a deseurilor medicale, la nivel national, pentru a fi analizat si aprobat, respectand intocmai termenii stabiliti in actul normativ.". Desi aprobarea strategiei era prioritara pentru accesarea fondurilor europene de 50 de milioane de euro, Banicioiu nu s-a ocupat de problema. "Neluarea masurilor de catre Ministerul Sanatatii privind elaborarea si aprobarea Strategiei nationale de gestionare a deseurilor medicale a condus la pierderea finantarii din fonduri europene, respectiv a sumei de 17.331.994 euro", adauga Curtea de Conturi a Romaniei. Banii proveneau dintr-un imprumut contractat de catre Guvernul Romaniei in 2002, in valoare de 280 de milioane USD, pentru a cumpara aparatura medicala de inalta performanta si implementarea programelor de dotare la nivel national a spitalelor.

acum 46 luni (15 Dec 2016)

Doi ani de munca la documente necesare primirii a 50 de milioane de euro, finantare nerambursabila de la UE, s-au dovedit inutili dupa instalarea ca ministru al Sanatatii a lui Nicolae Banicioiu. Proiectul dotarii cu echipamente de neutralizare a deseurilor rezultate din activitati medicale a 300 de spitale a fost, practic, stopat de ministrul PSD.

Sanatatea aplica pentru bani europeni

In 2012, Ministerul Sanatatii a solicitat Ministerului Mediului sa fie inclus in categoria beneficiarilor eligibili ai Programului Operational Sectorial de Mediu 2007 - 2013. Scopul era accesarea de bani europeni pentru dotarea spitalelor cu echipamente de neutralizare a deseurilor rezultate din activitati medicale. Ba mai mult, a alocat suma de 50 de milioane euro pentru dotarea cu echipamente a 300 de spitale din subordinea Ministerului Sanatatii si a autoritatilor locale.

In prima faza, Ministerul Sanatatii a selectat 88 de spitale pentru a fi incluse in programul european "Neutralizarea deseurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitaliceasca".

Valoarea proiectului a fost de peste 21 de milioane euro, din care 17,33 milioane erau asigurate din fonduri europene. Restul de 3,7 milioane euro urma sa provina de la Ministerul Sanatatii.

Strategia de gestionare a deseurilor, definitivata

Accesarea banilor europeni, insa, se facea cu o conditie: Ministerul Sanatatii trebuie sa elaboreze "Strategia si programul de gestionare a deseurilor rezultate din activitatea medicala" (dupa cum a aratat Ministerul Mediului, prin Agentia Nationala pentru Protectia Mediului).

Conform unei informari a Ministerului Sanatatii, la solicitarea "Romania libera", "Institutul National de Sanatate Publica, prin Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, in ianuarie 2014, conform adresei nr. 1160/31.01.2014, a elaborat si inaintat Ministerului Sanatatii - Directia de Sanatate Publica si Control in San... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro