Samuel Morse, omul din spatele codului care a revolutionat comunicatiile la distanta

Samuel Morse, omul din spatele codului care a revolutionat comunicatiile la distanta

De la inventia lui si pana astazi, codul Morse este considerat unul dintre cele mai convenabile sisteme de comunicare. Desi din punct de vedere financiar, isi asuma un risc enorm, Morse este manat de credinta ca numai in capitala franceza poate trece din pozitia de pictor de portrete in cea de pictor istoric. Tabloul contine 38 de picturi din renumitul muzeu francez, motivatia lui Morse fiind aceea de a educa americanii cu privire la arta secolului al XV-lea, in acea perioada, America fiind lipsita de muzee in care sa fie expuse opere de arta europene. Pentru ca avea deja 80 de ani, Morse nu a putut participa la toate aceste evenimente, insa a venit la cel care a incheiat ziua dedicata lui: o receptie la Academia de Muzica New York, unde Morse a transmis un mesaj poporului american, prin codul Morse, bineinteles.

acum 64 luni (30 Jul 2017)

De la inventia lui si pana astazi, codul Morse este considerat unul dintre cele mai convenabile sisteme de comunicare. Desi astazi, influenta sa a scazut considerabil odata cu avansul tehnologic, Morse ramane totusi un sistem de referinta al domeniului comunicarii, codul pavand ascensiunea tehnologica in comunicatii pana in ziua de astazi. Probabil ca influenta cea mai mare a acestuia a fost in comunicatiile maritime, unde, pe cand radioul inca nu exista, navele isi trmiteau mesaje in codul Morse prin intermediul farurilor luminoase, cel mai renumit mesaj fiind celebrul S.O.S., cel de cerere de ajutor. Inventatorul si determinarea

Inventarea codului Morse ii este atribuita americanului Samuel Morse (27 aprilie 1791- 2 aprilie 1872), un renumit pictor al epocii. Desi parintii isi dorisera ca fiul lor sa se faca librar, Samuel Morse avea sa isi urmeze visul de a devenit pictor.

Tehnica si-o va perfectiona in Londra, la Academia Regala, unde, inspirat fiind de studiul operelor renascentistilor, in special Michelangelo si Rafael, va crea celebra "Hercule pe moarte" ("Dying Hercules"), considerata de catre istoricii de arta o adevarata capodopera.

In timp ce lucreaza la portretul nobilului francez, primeste o scrisoare de la New Haven, unde locuia cu sotia sa, Lucretia Pickering Walker, de la un mesager venit calare. A doua zi primeste o scrisoare de la tatal sau care ii detaliaza felul in care a murit Lucretia.

Acesta este momentul in care Morse decide ca este nevoie de o modalitate mai rapida pentru comunicarea pe distante lungi. Desi din punct de vedere financiar, isi asuma un risc enorm, Morse este manat de credinta ca numai in capitala franceza poate trece din pozitia de pictor de portrete in cea de pictor istoric. La Paris va picta cea mai ambitioasa opera a sa din punct de vedere al elementelor care o compun, "Galeria Louvre" (foto: dreapta).

T... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro