Sambrele, o traditie pe cale de disparitie. "Oile le cresti ca si cum cresti un copil, trebuie sa umbli toata ziua dupa ele"

Sambrele, o traditie pe cale de disparitie.

In Tara Oasului exista o traditie de zeci de ani, ca prima duminica din luna mai sa fie momentul de intalnire al osenilor din toate comunele din zona pe dealul de la Huta Certeze, pentru a sarbatori plecarea oilor la munte, respectiv Sambra Oilor. In tot acest timp cei care raman la campie continua petrecerea, petrecere care poate ajunge la costuri de mii de euro, in functie de cat de mandra e fiecare familie si cat de mult doreste sa isi arate prosperitatea in fata invitatilor si a prietenilor.

acum 27 luni (16 Apr 2018)

In Tara Oasului exista o traditie de zeci de ani, ca prima duminica din luna mai sa fie momentul de intalnire al osenilor din toate comunele din zona pe dealul de la Huta Certeze, pentru a sarbatori plecarea oilor la munte, respectiv Sambra Oilor. Sarbatoarea s-a denaturat in timp si a ajuns sa aiba in centrul atentiei micii, distractia, semintele si chinezariile vandute la tarabe, astfel ca cine vrea sa traiasca experienta unei sambre adevarate trebuie sa caute prin familiile de gospodari din zona. Familia Mihoc este una cu stare din Certeze, care au decis sa organizeze propria sambra a oilor, alaturi de mai multi vecini, asa cum o spune traditia - de la adunatul oilor, masuratul lor, pana la trimiterea lor la munte. 450 de oi s-au adunat pentru a fi "masurate" Oile sunt "masurate", pentru ca fiecare proprietar sa isi primeasca in mod corect profitul de pe urma lor "De tineri ne-am invatat cu meseria asta. Mulgem oile de trei ori pe zi cand le ducem la munte, dar acum le mulgem ca sa vedem fiecare turma cat da, cat cas si cata urda se face, ca mai apoi, peste vara, sa stim cat sa trimitem la fiecare proprietar de turma din cat am realizat la munte", afirma unul dintre mulgatorii oilor. Era si un fel de concurs, sa vada care cat poate sa mulga", afirma si domnul Grigore, un participant la Sambra. La fiecare sambra se strang crescatorii de oi care sunt prieteni si care isi invita mai apoi si famiile, pentru ca mulgerea a sute de oi si mai apoi realizarea produselor din laptele acestora este munca serioada, dar si pentru a se distra impreuna. De la an la an insa sambrele sunt tot mai putine si tot mai sarace in oameni, pentru ca sunt tot mai putini cei care se ocupa de cresterea oilor. Eu am 300 de oi aici, cu care am tot timpul de lucru. E greu sa gasesti cioban, sa te intelegi cu el, si trebuie sa fii si tu acolo cu ei tot timpul. Si banii sunt putini, miei i-am dat acum cu 9,5 lei kilogramul, am patru oameni la oi, pe care trebuie sa ii platesc si daca nu are pret ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro