Salvarea unui schior ratacit pe munte, motiv de scandal intre jandarmi si salvamontisti. "Au avut coordonatele, dar n-au ajuns la locul evenimentului"

Salvarea unui schior ratacit pe munte, motiv de scandal intre jandarmi si salvamontisti.

Tot scandalul a inceput dupa ce, duminica dupa-amiaza, un schior care a vrut sa coboare de la cota 2000 din Sinaia la Cota 1500 pe un drum periculos, neomologat, a ramas blocat pe o stanca si a cerut ajutor prin numarul unic de urgenta 112 la Jandarmeria Montana din Sinaia. "Ne-au rugat sa ne ducem noi in sus dupa skior" Un alt turist, Alex M., care sustine ca a fost si el prezent la actiunea de duminica seara, a explicat si el pe pagina de facebook cum au decurs lucrurile, acuzand de asemenea jandarmii montani. Si ceilati doi turisti aflati pe vale si care au cerut sprijinul Salvamont au ajuns cu bine in Sinaia, la fel si un alt grup de sapte turisti, bine echipati, care nu au intampinat probleme la coborare si care nu au cerut interventia echipelor de salvatori. 19.30 Actiune in derulare a salvamontistilor din Sinaia, plecati pentru cautarea-salvarea unui turist ratacit de patru ore pe valea Pelesului si in ajutorul caruia au plecat, inca de la ora apelului, lucratori ai unei alte institutii, care au avut la dispozitie inclusiv coordonatele GPS, dar care nu au reusit sa ajunga la locul evenimentului.

acum 47 luni (20 Feb 2018)

Tot scandalul a inceput dupa ce, duminica dupa-amiaza, un schior care a vrut sa coboare de la cota 2000 din Sinaia la Cota 1500 pe un drum periculos, neomologat, a ramas blocat pe o stanca si a cerut ajutor prin numarul unic de urgenta 112 la Jandarmeria Montana din Sinaia.

Unii incercau sa ajunga la victima prin coborare de la Cota 2000, iar altii au incercat sa urce de la baza spre stanca unde schiorul ramasese blocat. Interventia a durat pana tarziu dupa miezul noptii si asta, sustin jandarmii printr-un cominicat remis presei chiar in timpul actinii de salvare, din cauza conditiilor meteo extreme - ceata si ninsoare - dar si din cauza terenului accidentat - zona de abrupt si gheata. Despre acestia din urma, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Prahova a transmis, duminica seara, urmatorul comunicat la ora 19.20. O persoana blocata pe un traseu neschiabil intre Cota 2000 si Cota 1500 pe Canionul Pelesului. (...) Cei patru jandarmi din Sinaia au ajuns pana la aproximativ 250-300 de metri de locul semnalat, tinand legatura prin voce, dar nu mai pot inainta intrucat zapada este de 1,5-1,7 metri, teren stancos, cu pericol de avalansa. In acest moment (ora 19.20 n.r.) jandarmii montani din Sinaia coboara cu tehnici de alpinism sase turisti blocati pe Valea Pelesului, care au ramas blocati pe munte. Turistii teribilisti au vrut sa coboare prin padure, pe schiuri, de la cota 1400 si in momentul in care nu au mai putut inainta au apelat numarul unic de urgenta 112, solicitand sprijinul Jandarmeriei Montane. Interventia este foarte dificila din cauza terenului accidentat si stratului mare de zapada", se arata in comunicarea realizata de purtatorul de cuvant al IJJ Prahova.

Duminica, la ora 23.35 Liviu Coman, comandantul IJJ Prahova anunta ca operatiunea de salvare a schiorului ramas pe stanca la cota 1.500 s-a finalizat cu succes. "Ati lasat omul ala 5 ore fara sa faceti nimic"

Luni dimineata, unu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro