Salata banateana din bureti de fag, singurul produs traditional recunoscut in Caras-Severin

Salata banateana din bureti de fag, singurul produs traditional recunoscut in Caras-Severin

Pana la modificare normelor, in 2013, Caras-Severinul avea inscrise in Registrul National al Produselor Traditionale, mult mai multe produse, printre care: tuica de Dezesti, painea banateana coapta pe vatra, zacusca de ciuperci, sunca de casa banateana, slanina afumata, telemeaua de Ramna, branza de Vermes, telemeaua de oaie, sangeretele, toba si carnatii de casa, rachia de prune si mere si salata de bureti.

acum 77 luni (19 Feb 2018)

Este vorba despre doua sortimente de salata banateana de bureti de fag, care apartin lui Mircea Freisz din Bocsa. Asta pentru ca in 2013, Ministerul a schimbat procedura si legislatia de acreditare a acestor produse, iar cei mai multi dintre producatori nu se mai incadreaza in noile norme", Adina Bate, de la Directia Agricola.

Acesta spune ca atestatul de produs traditional ii ajuta foarte mult pe producatori, pentru ca ar putea sa le vanda mult mai usor in magazinele de tip supermarket, dar si la targurile de profil.

"De exemplu, la targurile din strainatate nu mai pot participa daca nu au un certificat ca produsul este autentic si traditional.

Din cauza normelor extrem de stricte, producatorii trebuind sa dovedeasca cu inscrisuri ca reteta le apartine, mai multe produse cunoscute in zona nu vor putea primi atestatul de produs traditional.

Pana la modificare normelor, in 2013, Caras-Severinul avea inscrise in Registrul National al Produselor Traditionale, mult mai multe produse, printre care: tuica de Dezesti, painea banateana coapta pe vatra, zacusca de ciuperci, sunca de casa banateana, slanina afumata, telemeaua de Ramna, branza de Vermes, telemeaua de oaie, sangeretele, toba si carnatii de casa, rachia de prune si mere si salata de bureti. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro