Salarii decente pentru cercetatorii din Romania, ca sa nu mai ajunga cersetori la mesele celebrilor puscariasi

Cu toate ca pe "lista rusinii" exista cateva edituri al caror nume nu l-am auzit pana acum, dar care par specializate in activitati intra-penitenciare, cum ar fi Performantica sau Sitech, care au scos in 2014 zeci de carti ale cercetatorilor in zeghe, din pacate pe aceeasi lista se afla si numele unor edituri universitare, cum este cea a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. Trebuie sa spunem public un lucru clar: nu cei care scriu cartile pentru baronii de la "beciul domnesc" sunt de vina pentru aceasta situatie, ci legislatia din Romania, pe care nu scriitorii din umbra au facut-o! Nu ar mai fi nevoie de comitetele si comitiile Ministerului Invatamantului - care, de altfel, au acordat titlurile academice tuturor celor care au contrasemnat "studiile de penitenciar".

acum 101 luni (10 Jan 2016)

>

Faptul ca toti marii puscariasi ai Romaniei pritocesc literatura, maculatura si subcultura ii ingrijoreaza pe ceilalti mari scriitori ai patriei noastre. E aproape un caz de gelozie profesionala, pentru ca in puscariile noastre s-au scris sute de carti, ceea ce a transformat penitenciarele din tara noastra in adevarate centre de cercetare. De fapt, daca unii pseudo-universitari de la noi ar scrie cat au scris Dan Diaconescu sau M.M. Stoica, ar promova de pe posturi de lector, direct in cele de profesor.

Dar, inainte de orice, aceasta situatie bizara dovedeste ca si in Romania, daca exista stimulentele necesare, se poate face literatura si cercetare. Cu toate ca pe "lista rusinii" exista cateva edituri al caror nume nu l-am auzit pana acum, dar care par specializate in activitati intra-penitenciare, cum ar fi Performantica sau Sitech, care au scos in 2014 zeci de carti ale cercetatorilor in zeghe, din pacate pe aceeasi lista se afla si numele unor edituri universitare, cum este cea a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. Este regretabil cand institutii publice, care ar trebui sa fie un etalon al corectitudinii, devin instrumente de decredibilizare academica.

La fel, pe aceasta lista apar mai multi profesori si conferentiari universitari, cadre didactice apartinand unor institutii despre care nu am auzit, cum ar fi universitatile "Atheneum" sau "Artiflex". Feleki Karoly

Problema insa nu este aceea a pietei libere academice sau editorialistice, ori a numarului mare de carti publicate in puscarii.

Mi se pare injositor faptul ca unii comentatori pricajiti din sfera publica rarefiata de la noi s-au apucat sa acuze o intreaga categorie, cea a profesorilor, pentru starea deplorabila in fata careia suntem neajutorati. Imaginea care se promoveaza in spatiul public este aceea ca "floarea" scriitorimii noastre, intr-un cuvant toti intelectualii de la noi, se vand pe nimica. Las la o parte faptul ca aceiasi acuzatori de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro