Salamul de Sibiu, produsul de lux care nu trebuie consumat de copii, din cauza continutului foarte mare de sare. Replica Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu

Consumatorul trebuie informat ca, spre deosebire de rigorile aplicate la alte produse cu aceasta recunoastere europeana, unde indicatia geografica protejata este limitata la aria traditionala de productie, in cazul salamului de Sibiu aceasta arie cuprinde nu mai putin de opt judete (deocamdata: Sibiu, Prahova, Covasna, Brasov, Calarasi, Ilfov, Bucuresti si Bacau) in care opereaza cinci mari intreprinderi din industria carnii, membre ale Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu; Pentru ca trebuie considerat si faptul ca materiile prime au cunoscut schimbari (bunaoara, carnea de porc de la fermele actuale, chiar "traditionale", este departe de ceea ce era carnea de porc de acum peste o suta de ani, cand porcii crescuti pentru vanzare erau fara exceptie ingrasati toamna si iarna cu ghinda si jir). Termenul de valabilitate al acestui produs a fost mereu de 120 de zile, stabilitatea produsului fiind data exclusiv de procentul cel mai mare de carne si procesul tehnologic de fabricatie, utilizand metodologia de uscare, afumare si maturare la rece. Proportia dintre continutul de proteine si grasime a salamului de Sibiu nu reflecta ca acesta ar fi un produs daunator sanatatii, ci un produs care ofera consumatorului, pe langa nutrienti de valoare si un aport de energie considerabil, iar motivul pentru care legislatia prevede ca producatorii de alimente sa informeze consumatorii despre valorile nutritionale si aportul energetic al alimentelor este tocmai pentru ca acestia sa fie constienti de consumul de alimente raportat la efortul pe care il depun si tipul de activitate pe care il desfasoara.

acum 82 luni (16 May 2017)

Acest tip de mezel este unul din cele mai cunoscute produse alimentare realizate in spatiul romanesc, dar foarte bine cunoscut si apreciat si in alte tari. Ca orice produs notoriu, are parte si de numeroase controverse legate de origine, reteta, autenticitate, consum.

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat 12 marci de salam de Sibiu si o marca salam de iarna - reteta initiala a salamului de Sibiu (Pikok, Bun si Convenabil, Reinert, Salsi Sinaia, Gusturi Romanesti, Carrefour, Agricola, Auchan, Cora, Billa, Aldis si Cris-Tim). Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf.

60% dintre producatori folosesc culturi starter

Ingredientele regasite in compozitia marcilor de salam de Sibiu analizate sunt urmatoarele: carne de porc, pulpa de porc, slanina, sare, zaharuri (dextroza, sirop de glucoza), vinars 0,4% , culturi starter si condimente.

Compozitia Salamului de Sibiu fabricat de catre membrii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu:

Agricola SC Salbac SA Agricola Salbac SA (Salam de Sibiu cu vinars) Reinert H

2.

Top 5 dupa continutul de grasimi per 100 g produs:

1.

"Autenticitatea salamului de Sibiu a devenit o tema larg disputata in ultimele decenii, in contextul sporirii interesului pentru drepturile de proprietate industriala/intelectuala. Ca urmare, numerosi producatori au adus pe piata Ā«salam de SibiuĀ» si a inceput campania de recunoastere europeana a acestui produs, eveniment care s-a produs la 10 martie 2016, cand Salamul de Sibiu a dobandit oficial recunoasterea Indicatiei Geografice Protejate. Consumatorul trebuie informat ca, spre deosebire de rigorile aplicate la alte produse cu aceasta recunoastere europeana, unde indicatia geografica protejata este limitata la aria traditionala de productie, in cazul s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro