Sacrificiul facut in temnita comunista de parintele Calciu-Dumitreasa: si-a deschis venele pentru a hrani un muribund

Sacrificiul facut in temnita comunista de parintele Calciu-Dumitreasa: si-a deschis venele pentru a hrani un muribund

Detinutii erau siliti sa se dezica de tot ce facusera pana atunci, de toate legaturile de familie, sa jure ca ar fi facut rau inclusiv rudelor daca acestea ar fi fost impotriva noului regim. "Familia era si ea urmarita pas cu pas: sotiei i s-a interzis accesul in ambasadele statelor occidentale, iar cele aproximativ 8000 de scrisori de sustinere au fost interceptate pentru a crea impresia ca lupta Parintelui Calciu nu se bucura de niciun fel de ecou", arata istoricul Alin Muresan. Eliberarea Insa Occidentul auzise deja de rezistenta disidentului Calciu Dumitreasa, care primise de la comunisti numele de cod "Cucu". La 21 noiembrie 2006 se stinge din viata, la Washington, nu inainte de a planui ultimul drum spre casa: lasase cu limba de moarte sa fie inmormantat in tara, la Manastirea Petru Voda din Neamt. A fost salvat de o forta nevazuta in temnita comandata de tortionarul Craciun FOTO VIDEO Parintele Arsenie Papacioc, "spitalul de urgenta al sufletelor" Parintele Papacioc si scenariul sexual secret al Securitatii: "Barbosul intretine relatii amoroase cu tinere in chilia sa, le vorbeste nepotrivit la spovedanie"

acum 85 luni (21 Mar 2017)

Gheorghe Calciu a ajuns in inchisoarea comunista din cauza simpatiilor legionare. Era nascut la 24 noiembrie 1925, la Mahmudia, o asezare situata pe Bratul Sfantul Gheorghe din Delta Dunarii. A absolvit Liceul Spiru Haret din Tulcea, apoi s-a inscris la Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1946. In 1942, el a fost arestat pentru prima oara pentru activitate legionara, iar in anul al doilea de facultate (1948) a fost ridicat din nou. Studentul medicinist este condamnat la 8 ani de inchisoare, iar in 1949 ajunge in Penitenciarul Pitesti.

Aici, la Pitesti, comunistii patentasera o metoda de tortura fizica si spirituala, "reeducarea", ramasa in istorie ca "experimentul Pitesti". Detinutii erau siliti sa se dezica de tot ce facusera pana atunci, de toate legaturile de familie, sa jure ca ar fi facut rau inclusiv rudelor daca acestea ar fi fost impotriva noului regim. Cu asemenea antrenament psihologic, detinutii erau trimisi sa tortureze la randul lor tovarasi de celula, ca sa scape ei insisi de chin.

"Confuzia dintre victima si agresor programatic urmarita de regimul comunist este sintetizata mai bine ca oriunde in destinul exceptional al parintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa. A fost fortat sa scoata informatii de la alte viitoare victime ale . Odata cu iesirea la munca in Unitatea de Productie din inchisoarea Gherla, a incercat sa se faca util administratiei pentru a nu mai avea de a face cu schingiuirile. Astfel, a devenit pe rand vanzator si contabil la cantina, ajutorul magazionerului si al contabilului temnitei, legatura detinutilor cu grefa. In paralel, insa, functiona ca informator rezident, fiind unul dintre cei care strangea notele altor detinuti", arata istoricul Alin Muresan, cercetator al Centrului de Studii in Istorie Contemporana si autor al cartii "Pitesti, cronica unei sinucideri asistate", tiparita la Editura Polirom, sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Ex... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro