Sabotorii sanatatii inimii pe timp de iarna

Sabotorii sanatatii inimii pe timp de iarna

Decesele care survin in intreaga lume din cauze cardiovasculare inregistreaza un varf in luna ianuarie, a aratat un studiu dat publicitatii recent, realizat de cercetatorii de la Universitatea Carolina de Sud, SUA. De vina nu ar fi frigul, ci virusurile gripale care circula in numar mare in aceasta perioada, alaturi de alti factori de risc precum poluarea aerului si variatiile care tin de "ceasul circadian", mai spun oamenii de stiinta americani. Aceasta inseamna ca se accelereaza un proces care se numeste ateroscleroza - adica depunerea de colesterol si calciu pe vase, dar nu exista nicio dovada astazi care sa ne arate si sa ne indrume pe noi ca medici ca pacientii care au o gripa sau o alta infectie au un risc mai mare de infarct in conexiune directa. Pacientii care sunt deja cardiaci si nu se trateaza bine de orice altceva - fie ca au febra 40 de grade Celsius, fie ca nu mai respira bine, cresc riscul de a avea parte de un eveniment cardiac. El marturiseste ca a avut si pacienti de 20 de ani care dupa ce au consumat mai multe substante interzise intr-o discoteca au facut infarct si au murit, insa cel mai mult l-au afectat cazurile de tineri care au avut semne de atac de cord precum dureri in piept dar nu au venit la doctor pentru ca nu le-a pasat si au crezut ca nu o sa se intample niciodata nimic.

acum 32 luni (30 Jan 2017)

Decesele care survin in intreaga lume din cauze cardiovasculare inregistreaza un varf in luna ianuarie, a aratat un studiu dat publicitatii recent, realizat de cercetatorii de la Universitatea Carolina de Sud, SUA. De vina nu ar fi frigul, ci virusurile gripale care circula in numar mare in aceasta perioada, alaturi de alti factori de risc precum poluarea aerului si variatiile care tin de "ceasul circadian", mai spun oamenii de stiinta americani. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog la Spitalul Monza din Bucuresti, evenimentele cardiace se produc oricand, nu exista un anotimp anume si niciun sezon dedicat.

Iarna, frigul agreseaza organismul, iar pacientul bolnav de inima il tolereaza greu, afirma, la randul sau, dr. "Pe de o parte, din cauza acestui stres, creste reflex tensiunea arteriala, cu toate consecintele sale: creste incidenta accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic si asa mai departe. Pe de alta parte, frigul "strange" arterele coronare - spasm- , ceea ce duce la suferinta miocardului, care nu mai primeste suficient sange si apar durerile in piept si, in formele grave, chiar infarctul". Acesta creste necesarul de oxigen al inimii, care nu are cum sa fie satisfacut in conditii de frig", subliniaza medicul Udroiu.

Aerul rece si angina pectoral

Atat frigul, cat si infectia cu un virus gripal duc la cresterea nivelului de inflamatie din corp. Aceasta inseamna ca se accelereaza un proces care se numeste ateroscleroza - adica depunerea de colesterol si calciu pe vase, dar nu exista nicio dovada astazi care sa ne arate si sa ne indrume pe noi ca medici ca pacientii care au o gripa sau o alta infectie au un risc mai mare de infarct in conexiune directa.

Pacientii care sunt deja cardiaci si nu se trateaza bine de orice altceva - fie ca au febra 40 de grade Celsius, fie ca nu mai respira bine, cresc riscul de a avea parte de un eveniment cardiac. "... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro