Sa nu uitam: legea alegerilor locale trebuie schimbata
Inainte de campanie ne-am mai infuriat pentru numarul exagerat de mare de semnaturi de sustinere cerut pentru depunerea candidaturilor. Dar, prin introducerea in lege a unor aparente exceptii care, de fapt, sunt regula, numarul semnaturilor necesare este mult mai mare: in peste o treime din localitati e nevoie de semnaturile a mai mult de 5% din numarul alegatorilor. In privinta revenirii la alegerile in doua tururi, lucrurile ar fi relativ simple: exista doua propuneri legislative, cvasi-identice, de modificare a articolului 101 (cel cu atribuirea mandatului de primar) care tocmai au trecut, prin aprobare tacita, de Senat - una initiata de PMP, cealalta de PNL.
A mai trecut un rand de alegeri. Accept ca el are o ratiune de a exista in Parlament, desi este exagerat de inalt si acolo. De exemplu, la Consiliul Judetean Mures, UDMR a obtinut 15 mandate in schimbul a 79.000 de voturi (deci un mandat pentru aproximativ 5.000 de voturi). In schimb, Partidul Oamenilor Liberi (recent infiintat) si Miscarea Populara, obtinand fiecare in jur de 10.000 voturi, nu au primit niciun mandat - pentru ca s-au situat sub pragul electoral. In felul acesta, mai mult de 20.000 de cetateni au ramas fara reprezentare in Consiliul Judetean.
Inainte de campanie ne-am mai infuriat pentru numarul exagerat de mare de semnaturi de sustinere cerut pentru depunerea candidaturilor. Dar, prin introducerea in lege a unor aparente exceptii care, de fapt, sunt regula, numarul semnaturilor necesare este mult mai mare: in peste o treime din localitati e nevoie de semnaturile a mai mult de 5% din numarul alegatorilor. Si n-ar fi doar asta problema, ci faptul ca nimeni nu verifica serios semnaturile alea, astfel incat tupeul ramane principalul criteriu de validare a candidaturilor. Deja ne uitam la alegerile din toamna (am povestit mai demult ce ne va infuria atunci: cel mai probabil, votul din strainatate), vor mai trece trei ani, dupa care ne vom trezi iar ca, si daca ar vrea parlamentarii, legea nu mai poate fi schimbata. Presedintele Iohannis opineaza ca misiunea amendarii legii ar trebui pastrata pentru viitoarea legislatura: "In privinta votului intr-un tur sau doua tururi, mi-am exprimat deseori opinia, dar acum, dupa aceste alegeri, cred ca devine si mai evident ca noul Parlament care se va constitui dupa alegerile din toamna trebuie sa evalueze serios necesitatea introducerii alegerilor locale in doua tururi pentru primari".
In acest caz, ar exista riscul ca atat opinia publica, cat si politicienii sa aiba, in 2017, alta lista de prioritati. In privinta revenirii la alegerile in doua tururi, lucrurile ar fi relativ simple: exista doua p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro