Sa ne duelam in parade militare pe teritoriul Republicii Moldova?

Povestea incepe cu un comunicat al Ministerului Apararii de la Chisinau care ne anunta ca un reprezentant al acestei institutii, colonelul Alexandru Harea, sef al Directiei politica de aparare si planificare, a avut, pe 6 mai, o intrevedere cu atasatul militar al Federatiei Ruse in Moldova, colonelul Igor Doybnea. De mai bine de doua saptamani au aparut in presa din Republica Moldova informatii despre prezenta americanilor in Piata Marii Adunari Nationale in ziua de 9 mai. Consemnam doar cele aratate de presa locala, anume ca, inca din seara de 7 mai, Ministerul Apararii de la Chisinau anunta ca americanii vin cu o zi mai devreme, fata de cea stabilita in planurile de la inceput, iar cetatenii sunt invitati la aceasta expozitie de tehnica militara, intre altele pentru a gusta si un "terci ostasesc".

acum 43 luni (8 May 2016)

Situatia asta arata ca nimic nu este imposibil intr-o lume tot mai greu de inteles. Avand la baza multiplele incertitudini la care este supus, de atata amar de vreme, cel de-al doilea stat romanesc.

Povestea incepe cu un comunicat al Ministerului Apararii de la Chisinau care ne anunta ca un reprezentant al acestei institutii, colonelul Alexandru Harea, sef al Directiei politica de aparare si planificare, a avut, pe 6 mai, o intrevedere cu atasatul militar al Federatiei Ruse in Moldova, colonelul Igor Doybnea. Subiectul discutiei a fost legat de posibila participare a trupelor ruse stationate in Transnistria la parada militara de pe 9 mai, alaturi de fortele armate ale asa-zisului stat transnistrean. Concret, este vorba despre "intentia" Grupului Operativ al Trupelor Ruse de a face aceasta activitate, pentru a marca Ziua victoriei din Al Doilea Razboi Mondial.

A fost ocazia cu care, potrivit comunicatului, Ministerul Apararii de la Chisinau a exprimat "ingrijorarea" fata de aceasta posibilitate. Anume ca niciun membru al Ambasadei Ruse de la Chisinau nu va participa la actiunile festive din Tiraspol, in ziua de 9 mai. Dar cel mai important aspect este ca ziua de 9 mai va fi marcata, la Chisinau, si de prezenta blindatelor americane. Ei bine, daca yancheii au venit la Chisinau, atunci rusii nu scapa ocazia de-a arata ca ei sunt la Tiraspol. Si vor astfel sa-si marcheze teritoriul pe care-l ocupa de mai bine de 20 de ani, sub pretext pacificator.

Dupa cum bate vantul, planurile se schimba

Dar uite ca evenimentele se precipita si, in ultimul moment, aflam ca planurile initiale au fost date peste cap. Dupa cum anunta portalurile moldova.org si infoprut.ro, care prezinta si imagini din Piata Marii Adunari Nationale, la Chisinau au ajuns inca din aceasta dimineata, la ora sase, militarii americani, de prea putini ochi fiind vazuti in acel moment, iar blindatele lor sunt expuse acum, in faptul zilei, in centrul orasului. Nu se dau, oficia... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro