"Sa ierti de 70 de ori cate 7". Ce semnifica cea mai puternica invatatura biblica despre iertare

Preotul ortodox Nicolae Morar, conferentiar la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii de Vest a explicat ca iertarea "de 70 de ori cate 7" este de fapt o iertare nelimitata. Spre exemplu, daca copilul meu a spart un lucru de valoare si isi cere iertare, ii voi da iertarea, dar ii voi spune ca lucrurile astea costa si va pune si el ceva din pusculita lui pentru a invata ca greselile costa", a punctat Alexandru Neagoe, care a mai subliniat ca in cazuri unor abuzuri fizice pastrarea unei distante de protectie si precautia in acordarea unei increderi totale este necesara chiar daca ai acordat iertarea totala.

acum 69 luni (4 Jun 2015)

Moartea Mantuitorului pe cruce pentru iertarea pacatelor noastre arata ca iertarea este pilonul de baza al crestinimului. De altfel, paginile Sfintei Scripturi sunt pline de invataturi despre iertare. Biblia mai arata ca, la un moment dat, apostolul Petru intreaba de cate ori sa ii iertam celui care ne-a gresit. Raspunsul a venit printr-o expresie foarte cunoscuta si astazi "de 70 de ori cate 7". Preotul ortodox Nicolae Morar, conferentiar la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii de Vest a explicat ca iertarea "de 70 de ori cate 7" este de fapt o iertare nelimitata.

"Mantuitorul arata ca a fi desavarsit inseamna a exersa nelimitat actul iertarii fata de semeni. A ierta de 70 de ori cate 7 inseamna a ierta la infinit, aceasta fiind singura modalitate prin care omul poate aproxima existenta lui Dumnezeu. Modul exemplar de a ierta il demonstreaza Mantuitorul in momentul in care a fost rastignit de autoritatile religioase ale Israelului. Conditia este ca acela care a gresit sa isi ceara iertare, pentru ca nu poti sa ierti pe cineva care nu isi doreste sa fie iertat. "Dumnezeu insusi asteapta sa ne cerem iertare ca sa ne dea iertare", a explicat pastorul. Acesta a subliniat, insa, ca o astfel de situatie iti poate face tie rau, purtand povara neiertarii.

"Nu e necesar sa ierti acolo unde cineva isi bate joc"

"Neiertarea este otrava pe care o bei sperand ca moare celalalt. Neiertandu-l pe cel care mi-a gresit, nu ii fac atat de mult rau lui, cat imi fac mie. Daca celalalt nu isi cere iertare, eu nu pot sa ii dau lui iertarea in ce il priveste pe el, dar pot sa ii cer lui Dumnezeu ca eu sa fiu eliberat de povara neiertarii", a mai explicat Neagoe.

Pastorul a mai subliniat ca nimanui nu i se poate cere sa ierte pe cineva care face greseala dupa greseala, isi cere iertare de pe buze si persista in greseala lui.

"Daca cineva imi greseste cu nonsa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro