"Sa fii" sau "sa fi". Cum ne putem asigura ca scriem intotdeauna corect atunci cand avem de conjugat verbul "a fi". Exceptia imperativului pozitiv

Daca forma nu se schimba (a fi ramane constanta), atunci verbul se scrie cu un singur i: vei fi - voi fi, poti fi - pot fi, ai fi - as fi, sa fi mers, as fi mers. Asadar, se ortografiaza intotdeauna astfel: eu as fi, eu as fi citit, eu voi fi, eu pot fi, eu sa fi fost;

acum 91 luni (11 Mar 2017)

Regula scrierii corecte a verbului "a fi" este foarte simpla. Sunt numai trei situatii in care "fi" se scrie cu doi "i":

o la modul imperativ, la forma afirmativa: Fii bland!

o la modul conjunctiv, timpul prezent, la persoana a doua singular, atat la forma afirmativa, cat si la cea negativa: (Tu) Sa fii curajos! si in acest, caz, scrierea cu doi i are drept cauza tot prezenta desinentei de persoana a doua singular, atat la forma afirmativa, cat si la cea negativa: Tu o sa fii/ Tu ai sa fii, respectiv: Tu nu o sa fii/ Tu nu ai sa fii.

Cum verificam daca scriem corect fii/fi

Profesorul de limba romana Cristina Hant recomanda cateva mijloace de control simple menite a reflezele scrierii corecte a verbului "a fi":

Cu exceptia imperativului, mijlocul de control cel mai eficient este conjugarea verbului: daca forma se schimba, atunci verbul a fi se scrie cu doi i (intervine desinenta de persoana).

Daca forma nu se schimba (a fi ramane constanta), atunci verbul se scrie cu un singur i: vei fi - voi fi, poti fi - pot fi, ai fi - as fi, sa fi mers, as fi mers.

Daca verbul este la o alta persoana sau la persoana a II-a plural, el se scrie numai cu un i. Asadar, se ortografiaza intotdeauna astfel: eu as fi, eu as fi citit, eu voi fi, eu pot fi, eu sa fi fost; el ar fi, el ar fi mers, el va fi, el poate fi, el sa fi fost; noi am fi, noi am fi fost, noi vom fi, noi putem fi, noi sa fi fost etc. Regula e insa simpla: forma afirmativa se scrie cu doi i, forma negativa (alcatuita cu infinitivul) se scrie cu un singur i: Nu fi obraznic!

"Scrierea corecta a verbului a fi este greu de insusit mai ales la clasele mici, unde se formeaza reflexele de scriere corecta. Credem insa ca, daca elevii sunt obisnuiti sa argumenteze ortografierea verbului si sa utilizeze mijloacele de control, atunci vor ortografia verbul constient, nu la intamplare", recomanda pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro