S-au implinit 62 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu. Mesajul emotionant al presedintelui Klaus Iohannis
A dorit sa-si doarma somnul de veci langa parintii sai in pamantul Dealului Tarinei, si-a exprimat de multe ori acesta dorinta: "Sa ma duca de la casa pana la mormant, patru flacai din sat", pana acum nu s-a intamplat, trupul lui se odihneste intr-un mormant nestiut departe de tarina lui. Eveniment comemorativ la Badacin: "Iuliu Maniu, simbolul sperantei si al dorintei de libertate" Implinirea a 62 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu va fi comemorata duminica, 8 februarie, la Badacin, printr-un eveniment organizat de Parohia Greco-Catolica Badacin in colaborare cu Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Muzeul de Istorie si Arta Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj, Clubul elevilor Simleu-Silvaniei, Scoala "Iuliu Maniu" Badacin si Radio Maria.
Nascut la Badacin, in Salaj, Iuliu Maniu a fost in trei randuri premier al Romaniei in perioada interbelica si presedintele Partidului National Taranesc, fiind liderul opozitiei democratice in perioada in care comunismul isi facea simtita prezenta la noi in tara. Pozitia sa i-a adus o condamnare la 104 ani de inchisoare, plus doua condamnari la munca silnica pe viata, pentru inchipuite infractiuni de tradare nationala, tentativa de surpare a ordinii constitutionale, razvratire, insurectie armata, instigare la tradare prin necredinta, instigare la trecerea frauduloasa a frontierei. Dupa sase ani de detentie, starea de sanatate a lui Iuliu Maniu s-a deteriorat foarte grav. Desi, Nicolae Carandino (colegul sau de celula) a fost adus pentru a-l ingriji, Maniu ajunsese in starea in care nu mai putea merge si manca singur.
Potrivit preotului Borz, in ultimele ore de martiraj, episcopul Alexandru Todea si, mai tarziu, mitropolit al Bisericii Romane Unite si cardinal, detinut la Sighet, maturator al culoarelor celularului, in conditii strict secrete, i-a oficiat ultimele Sfinte Sacramente. si tot el, noaptea, l-a pus intr-un sac si l-a aruncat intr-o groapa scormonita in prundisul Tisei, numita de localnici "Cimitirul saracilor", fara cruci, avand drept imprejmuire linia ferata.
"El, care si-a inchinat toata viata neamului sau, respectandu-si juramantul din tinerete: "Jur in Fata lui Dumnezeu, pe constiinta si onoare, ca imi voi jertfi viata pentru triumful cauzei romanesti", si-a lasat osemintele drept piatra de hotar, iar prin testamentul lasat preciza: "Sufletul mi-l inchin Atotputernicului Dumnezeu, tot devotamentul meu si dincolo de mormant, mult incercatului meu neam romanesc". A dorit sa-si doarma somnul de veci langa parintii sai in pamantul Dealului Tarinei, si-a exprimat de multe ori acesta dorinta: "Sa ma duca de la casa pana la mormant, patru flacai din sat", pana acum nu s-a intamplat, trupul lui se odihneste intr-un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro