"S-a experimentat pe oameni". Acuzatii grave la adresa transplanturilor de pancreas coordonate de Mihai Lucan

Printre multele premiere nationale realizate la Institutul Clinic de Urologie si de Transplant Renal din Cluj-Napoca (ICUTR), sub coordonarea medicului Mihai Lucan, cercetat pentru delapidare de DIICOT, s-a numarat si primul transplant de pancreas din Romania. Concluzia Ministerulului Sanatatii Primele suspiciuni in legatura cu activitatea de transplant de pancreas de la Cluj au aparut in spatiul public in aprilie 2017, cand ministrul Sanatatii, Florian Bodog, raspunzand la o interpelare adresata de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a aratat: "Activitatea de transplant pancreatic derulata la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfasurat nelegal, avand in vedere faptul ca nu exista o autorizatie sanitara de functionare emisa de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj pentru unitatea sanitara care a suplimentat activitatea medicala cu activitatea de transplant pancreatic si nici solicitare in acest sens din partea conducerii ICUTR".

acum 26 luni (4 Jan 2018)

Printre multele premiere nationale realizate la Institutul Clinic de Urologie si de Transplant Renal din Cluj-Napoca (ICUTR), sub coordonarea medicului Mihai Lucan, cercetat pentru delapidare de DIICOT, s-a numarat si primul transplant de pancreas din Romania. Acesta suferea de diabet insulino-dependent de la varsta de 14 ani, iar din anul 2000 suferea si de insuficienta cronica decompensata", declara in 2004, anul in care s-a facut operatia, Mihai Lucan. Va afecta activitatea de transplant din Romania" "Realizarea acestei premiere nu este intamplatoare, ci se bazeaza pe experienta clinica si pe colaborarea sustinuta cu centre de referinta pentru transplantul international", declara, atunci, Lucan. Pana in 2006, s-au mai efectuat 6 transplanturi de pancreas la Cluj, iar apoi activitatea a fost sistata timp de 8 ani, spunea profesorul Mihai Lucan intr-o conferinta de presa, in 2014. Indicii privind aceasta situatie exista in declaratia facuta dupa un an, de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu: "Am stat de vorba cu medicii si am inteles ca sunt pregatiti sa inceapa, in 2015, transplantul de pancreas". Concluzia Ministerulului Sanatatii Primele suspiciuni in legatura cu activitatea de transplant de pancreas de la Cluj au aparut in spatiul public in aprilie 2017, cand ministrul Sanatatii, Florian Bodog, raspunzand la o interpelare adresata de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a aratat: "Activitatea de transplant pancreatic derulata la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfasurat nelegal, avand in vedere faptul ca nu exista o autorizatie sanitara de functionare emisa de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj pentru unitatea sanitara care a suplimentat activitatea medicala cu activitatea de transplant pancreatic si nici solicitare in acest sens din partea conducerii ICUTR".

Prin actul de control au fost stabilite masuri de intrare in legalitate referitor la activitatea de transplant pancreatic. Cu siguranta se intreaba apartinatorii, de vreme ce nu a exista... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro