Rusia si-a suspendat participarea la Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa

Renuntarea la a mai participa la intalnirile de la Viena pentru controlul armamentului conventional constituie ultimul pas facut de Rusia pentru iesirea din Tratatul CFE."In asemenea conditii, Rusia considera participarea sa la viitoarele reuniuni ale grupului, care de obicei se reduc la citirea ordinii de zi, ca inutile atat din punct de vedere politic, cat si practic si ca excesiv de scumpe din punct de vedere financiar si economic", a anuntat seful delegatiei ruse.

acum 89 luni (10 Mar 2015)

Anuntul a fost facut de Anton Mazur, seful delegatiei ruse pentru dialogul asupra securitatii militare si controlului de armament de la Viena. "Vreme de mai multi ani Rusia a facut tot posibilul sa mentina viabilitatea regimului de control asupra armamentelor conventionale. Aceasta a dus la repetate avertismente din partea noastra ca exista un impact daunator asupra regimului de control asupra armamentelor conventionale, ceea ce a dus la un efect de neevitat - suspendarea de catre Rusia a Tratatului CFE in 2007", a declarat Anton Mazur. Renuntarea la a mai participa la intalnirile de la Viena pentru controlul armamentului conventional constituie ultimul pas facut de Rusia pentru iesirea din Tratatul CFE."In asemenea conditii, Rusia considera participarea sa la viitoarele reuniuni ale grupului, care de obicei se reduc la citirea ordinii de zi, ca inutile atat din punct de vedere politic, cat si practic si ca excesiv de scumpe din punct de vedere financiar si economic", a anuntat seful delegatiei ruse. Noi suntem interesati sa discutam asupra unui nou regim de control privind armele conventionale in Europa, lucru ce este atat in interesul Rusiei, cat si in cel al statelor europene", a mai declarat Mazur. Ca raspuns, statele Aliantei Nord-Atlantice au anuntat ca nu vor mai face schimb de informatii cu Rusia in legatura cu armele conventionale. Semnat la finalul Razboiului Rece, Tratatul CFE prevedea limite egale pentru NATO si Rusia cu privire la numarul de tancuri, vehicule blindate, piese de artlerie, elicoptere si avioane de lupta, mai noteaza Sputnik.

Conditionarea cu Transnistria O versiune adaptata a tratatului CFE a fost semnata in 1999, insa tarile NATO au refuzat sa o ratifice pana in momentul in care Rusia nu isi va retrage trupele din Georgia si regiunea Transnistria din Republica Moldova. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro