Rusia ridica nivelul de tensiune in zona Marii Neagre

Rusia ridica nivelul de tensiune in zona Marii Neagre

> Este vorba despre o alternativa foarte rapid imaginata de rusi dupa ce proiectul 11356/Amiral Grigorovici pentru construirea de fregate a trebuit sa fie abandonat dupa ce Ucraina a anuntat ca nu va mai livra motoarele in semn de protest fata de anexarea ilegala a Crimeei de catre Federatia Rusa. Prima imagine cu noua nava lansatoare de rachete din Marea Neagra Foarte interesant este ca vorbim despre nave relativ mici (800 t), extrem de rapide si extrem de manevrabile dar cu raza de actiune redusa (maximum 3.000 de mile nautice) si o autonomie de 15 zile...

acum 57 luni (15 May 2016)

>

Este vorba despre o alternativa foarte rapid imaginata de rusi dupa ce proiectul 11356/Amiral Grigorovici pentru construirea de fregate a trebuit sa fie abandonat dupa ce Ucraina a anuntat ca nu va mai livra motoarele in semn de protest fata de anexarea ilegala a Crimeei de catre Federatia Rusa.

Prima imagine cu noua nava lansatoare de rachete din Marea Neagra

Foarte interesant este ca vorbim despre nave relativ mici (800 t), extrem de rapide si extrem de manevrabile dar cu raza de actiune redusa (maximum 3.000 de mile nautice) si o autonomie de 15 zile... Si atunci, de ce oare aparitia lor viitoare, mai ales in Marea Neagra, reprezinta o problema reala, analistii serviciilor de informatii militare considerand ca ele pot pune o problema uriasa in termeni de securitate, schimband complet rationamentele de echilibru militar la granita de est a NATO si UE?

Deoarece fiecare asemenea nava are in dotare 8 rachete de tip Kalibr-NK, folosite pentru prima oara in teatru de lupta pe 7 0ctombrie 2015 atunci cand de pe un distrugator si de pe trei fregate din Marea Caspica au fost lansate 26 de rachete impotriva a 11 tinte ISIS (din provinciile Raqqa, Alep si Idlib), aflate la 1.500 de km, distrugandu-le in totalitate.

Rachetele de croaziera Kalibr-NK navigheaza la 50-150 m de sol si pot lovi tinte pe o raza intre 350 si peste 2.500 km, cu un maximum admis de deviere fata de tinta de trei metri.

Numai ca, de data asta, odata cu anuntarea aparitiei in Marea Neagra a acestor noi tipuri de nave (de fapt, foarte performante platforme lansatoare de rachete), se poate desena un cerc probabil al limitei lor de actiune si capacitatii de a atinge obiective situate pana la jumatatea teritoriului Frantei... Stiind ca acest tip de rachete poate avea atat incarcatura conventionala, cat si una nucleara, vedem ca suntem aproape de realizarea uneia dintre cele mai negre predictii ale serviciilor occidentale de informatii care vo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro