Rusia, principalul adversar al Occidentului

Shirreff a fost vice-comandant suprem al Fortelor aliate in Europa (2011-2014) si inainte a servi in Irlanda de Nord, in Irak si in Balcani si afirma ca scenariul sau este copie dupa experienta sa din NATO privind conflictele viitoare si jocurile de razboi. "Am alunecat spre un nou Razboi Rece" La randul sau, New York Times se refera la acelasi subiect, cel al tensiunilor actuale dintre SUA si Rusia, evocand analisti si politicieni potrivit carora relatiile americano-ruse sunt intr-o spirala care merge din ce in ce mai jos dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, facand probabil ceea ce era considerat imposibil - un nou Razboi Rece.

acum 88 luni (23 May 2016)

Generalul britanic Sir Alexandre Richard Shirreff, ex-comandant adjunct al NATO, prezice ca Rusia va ocupa teritorii din estul Ucrainei si va invada statele baltice, declansand razboiul.

In cartea sa "2017, razboi cu Rusia" publicata saptamana care s-a incheiat, Shirreff arata ca evenimentele din Crimeea au distrus reglementarile post-Razboi Rece si pregatesc terenul pentru un conflict, anul viitor. El prezinta un scenariu in care Rusia, pentru a scapa de ceea ce crede ca este o incercuire a NATO, va ocupa teritorii in estul Ucrainei, va deschide un coridor terestru in Crimeea si va invada statele baltice. Shirreff a fost vice-comandant suprem al Fortelor aliate in Europa (2011-2014) si inainte a servi in Irlanda de Nord, in Irak si in Balcani si afirma ca scenariul sau este copie dupa experienta sa din NATO privind conflictele viitoare si jocurile de razboi.

La lansarea cartii la Royal United Service Institute din Londra, generalul a precizat ca totul este inca evitabil avand in vedere ca Alianta Nord-Atlantica a luat masurile necesare cu forte pozitionate in statele baltice.

Spectrul unui razboi nuclear

Avertismentul generalului britanic privind pericolul pe care il reprezinta Rusia se regaseste in prefata semnata de amiralul american James Stavridis, fost comandant suprem al Fortelor aliate in Europa, care scrie: "Sub presedintele Putin, Rusia a trasat o cale periculoasa care, daca este autorizata sa continue, poate conduce inexorabil la o infruntare cu NATO.

Shirreff insista asupra faptului ca mentinerea unei disuasiuni nucleare este esentiala, avand in vedere ca "utilizarea rusa a armelor nucleare este clar mentionata in strategia militara a Moscovei" si descrie Rusia ca adversarul cel mai periculos al Occidentului. De asemenea, arata ca tendinta impusa de Putin nu va putea fi oprita decat daca Occidentul realizeaza posibilitatea reala a razboiului si ia masuri de urgenta.

"Am alunecat spre un nou Razboi Re... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro