Rusia preia initiativa in Siria, sub ochii Occidentului

SUA si Rusia au avut discutii "la nivel militar" asupra situatiei din Siria, in timp ce Kremlinul intensifica trimiterea de armament si trupe in zona controlata inca de Damasc. Daca pentru intreaga lume Siria este scena unei tragedii umane fara sfarsit, pentru liderul rus, Vladimir Putin, este o ocazie de aur, un mijloc de a scoate Rusia din izolare si a o scapa de sanctiunile economice impuse de Occident dupa anexarea Crimeii si participarea la conflictul din Ucraina. Intrarea sa in forta pe scena diplomatiei pentru a forta reconcilierea cu occidentalii dupa un an de ostracizare a inceput cu o actiune care ii ingrijoreaza atat pe americani, cat si pe europeni - intensificarea fluxului de arme si militari rusi in Siria, in zonele de coasta controlate de regimul Assad, care a luat Occidentul prin surprindere. Strategiile Kremlinului In realitate, regimul de la Damasc mai controleaza doar 25% din teritoriul Siriei, iar Statul Islamic a castigat teren in ultimele luni si, daca SUA nu au reusit sa slabeasca SI dupa un an de campanie militara, Putin a calculat ca Rusia trebuie sa preia in maini propriile interese in Siria prezervand ceea ce a mai ramas din bastioanele clanului Assad. Chiar daca interventia rusa este motivata de mai multe considerente, prioritatea pare sa fie protejarea zonei Latakia, fieful alawit strategic al clanului Assad, asa-numitul "Alawistan", fragilizat de ofensiva coalitiei rebelilor condusa de Frontul al-Nosra, aripa Al Qaeda in Siria, si de grupul salafist Ahrar el-Sham. De la debutul razboiului in Siria, Bashar al-Assad a perpetuat un sir intreg de crime de razboi: Tortura: Ghouta, regiune la nord-est de Damasc, aflata in mainile gruparilor rebele, este asediata de fortele guvernamentale de trei ani. Privati de apa si de curent electric, locuitorii sufera de foame si pentru medicamente depind de contrabandisti.

acum 62 luni (21 Sep 2015)

SUA si Rusia au avut discutii "la nivel militar" asupra situatiei din Siria, in timp ce Kremlinul intensifica trimiterea de armament si trupe in zona controlata inca de Damasc.

Daca pentru intreaga lume Siria este scena unei tragedii umane fara sfarsit, pentru liderul rus, Vladimir Putin, este o ocazie de aur, un mijloc de a scoate Rusia din izolare si a o scapa de sanctiunile economice impuse de Occident dupa anexarea Crimeii si participarea la conflictul din Ucraina. Intrarea sa in forta pe scena diplomatiei pentru a forta reconcilierea cu occidentalii dupa un an de ostracizare a inceput cu o actiune care ii ingrijoreaza atat pe americani, cat si pe europeni - intensificarea fluxului de arme si militari rusi in Siria, in zonele de coasta controlate de regimul Assad, care a luat Occidentul prin surprindere.

Saptamana trecuta, Putin a declansat o ofensiva diplomatica cerand Administratiei Obama sa accepte discutii militare privind Siria si planificand prezentarea in Adunarea Generala a ONU a unui plan de pace pentru Siria. Discutiile au ca scop evitarea oricarei interactiuni intre avioanele ruse si cele ale coalitiei internationale conduse de SUA contra Statului Islamic. La Londra, secretarul de stat american, John Kerry, a precizat ca aceste discutii de ordin militar se inscriu in cadrul diplomatic mai larg. "Presedintele considera ca o convorbire in plan militar este un pas important (...) care va ajuta la definirea unora dintre optiunile noastre diferite" si a subliniat "necesitatea gasirii unui teren de intelegere" cu Rusia in vederea ajungerii la un acord politic in Siria si pentru a pune capat suferintelor populatiei. Kremlinul a fost in defensiva, izolat diplomatic dupa "aventurile" din Ucraina si lovit de sanctiuni, slabit economic dupa caderea pretului petrolului si a rublei, toate scazand nivelul de trai al rusilor.

Siria furnizeaza un motiv ideal, oferind Moscovei preluarea unui rol important in Orientul Mijlociu si de promovar... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro