Rusia muta armament nuclear la 400 de kilometri de Romania

Rusia muta armament nuclear la 400 de kilometri de Romania

Trei lideri republicani din Camera Reprezentantilor i-au transmis, recent, presedintelui american, Barack Obama, o scrisoare oficiala, in care il avertizeaza ca Moscova va desfasura rachete nucleare si bombardiere capabile sa fie inarmate cu rachete de croaziera cu raza lunga de actiune in Peninsula Crimeea, anexata in martie, de la Ucraina. Sisteme Iskander M si bombardiere Tu-22 James Inhofe, membru al Comitetului Serviciilor Armate al Senatului, a dezvaluit ca Putin a anuntat in august ca va aproba trimiterea in Peninsula Crimeea a sistemelor de rachete Iskander M cu raza scurta de actiune, dar care pot purta incarcaturi nucleare si a bombardierelor Tu-22, care la fel pot fi inarmate cu rachete de croaziera nucleare.

acum 67 luni (12 Oct 2014)

Trei lideri republicani din Camera Reprezentantilor i-au transmis, recent, presedintelui american, Barack Obama, o scrisoare oficiala, in care il avertizeaza ca Moscova va desfasura rachete nucleare si bombardiere capabile sa fie inarmate cu rachete de croaziera cu raza lunga de actiune in Peninsula Crimeea, anexata in martie, de la Ucraina.

Sisteme Iskander M si bombardiere Tu-22

James Inhofe, membru al Comitetului Serviciilor Armate al Senatului, a dezvaluit ca Putin a anuntat in august ca va aproba trimiterea in Peninsula Crimeea a sistemelor de rachete Iskander M cu raza scurta de actiune, dar care pot purta incarcaturi nucleare si a bombardierelor Tu-22, care la fel pot fi inarmate cu rachete de croaziera nucleare.

Rusia nu tine cont de tratate

"Stationarea noilor forte nucleare in Peninsula Crimeea, teritoriul ucrainean anexat de Rusia in luna martie, este o amenintare noua si periculoasa fata de securitatea Europei cat si un mesaj clar din partea lui Putin, spunand ca intentioneaza sa incalce in continuare integritatea teritoriala a vecinilor sai", a sustine Inhofe in "Foreign Policy".

Peninsula Crimeea si portul Sevastopol, acolo unde Fortele navale ale Rusiei au o importanta baza operationala, se afla la mai putin de 400 de kilometri in linie dreapta de Romania.

In scrisoarea trimisa presedintelui american , Mike Rogers, presedintele Subcomitetului pentru forte strategice, si Michael Turner, presedintele Subcomitetului pentru forte terestre si aeriene, au atentionat ca Rusia a incalcat Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza Intermediara (INF) din 1987 prin construirea unei rachete de croaziera interzise.

Putin trebuie oprit

Putin "trebuie sa fie facut sa inteleaga ca actiunile sale nu vor face nimic mai mult decat indepartarea Rusiei de Occident, alienarea economiei si a securitatii tarii", au adaugat congresmenii americani in scrisore... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro