Rusia anunta un nou razboi rece

Atmosfera s-a incins sambata la Conferinta pentru securitate de la München intre liderii rusi si occidentali asupra Siriei, Ucrainei si crizei imigratiei, in cursul schimburilor privind sansele unei reusite a acordului incheiat in ajun in vederea incetarii focului in Siria. Plecarea navei de razboi rusa a intervenit in timp ce Rusia si SUA cazusera de acord asupra unei "incetari de ostilitati" in Siria in termen de o saptamana, cu exceptia ofensivei contra jihadistilor, pentru relansarea procesului de pace si pentru stoparea exodului civililor. John Kerry a dorit sa ridice moralul europenilor si i-a asigurat ca "aceasta perioada nu este atat de dezastruoasa pe cat o cred oamenii" si ca impreuna, americanii si europenii, ca si in trecut, "vor rezista la numeroasele tentative de dezbinare".

acum 56 luni (14 Feb 2016)

Atmosfera s-a incins sambata la Conferinta pentru securitate de la München intre liderii rusi si occidentali asupra Siriei, Ucrainei si crizei imigratiei, in cursul schimburilor privind sansele unei reusite a acordului incheiat in ajun in vederea incetarii focului in Siria.

Tensiunile au crescut dupa ce ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anuntat ca Turcia si Arabia Saudita sunt pregatite sa trimita trupe contra organizatiei jihadiste Statul Islamic in Siria. Acesta a anuntat de asemenea ca Riadul va desfasura avioane de lupta la baza turca de la Incirlik.

In discursul pronuntat la München, premierul rus, Dmitri Medvedev, a avertizat sambata contra oricarei interventii la sol a tarilor membre ale coalitiei condusa de SUA. La München a aparut un Medvedev cu retorica dura fata de criticii "tarului" de la Kremlin si a declarat ca lumea a intrat intr-un nou razboi rece.

Zelionii Dol in Mediterana

Chiar in acea zi de sambata, Rusia anuntase trimiterea in Me-diterana a unei corvete lansatoare de rachete, Zelionii Dol, care se indreapta spre coastele Siriei. Plecarea navei de razboi rusa a intervenit in timp ce Rusia si SUA cazusera de acord asupra unei "incetari de ostilitati" in Siria in termen de o saptamana, cu exceptia ofensivei contra jihadistilor, pentru relansarea procesului de pace si pentru stoparea exodului civililor. De fapt, un mesaj ca Rusia este gata sa coopereze, dar nu in conditiile Occidentului. Medvedev a acuzat Vestul de dublu standard si a acuzat UE ca violeaza dreptul international cu sanctiunile contra tarii sale. Cine este de vina pentru conflictele in impas din Siria si Ucraina? Economia rusa continua sa se deterioreze, Putin risca sa se confrunte cu nemultumirea populatiei si cauta o reapropiere de Occident, "dar nu in conditiile vestului".

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a tinut sa sublinieze ca "tabloul este si mai sumbru decat in 2007", anul in care presedintele Putin a intervenit in ca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro