Rusia ameninta Israelul: "Armatele noastre se vor ciocni!" Moscova acuza Tel Aviv-ul ca se amesteca in planurile lui Putin pentru Siria

Cum Bashar al-Assad nu face nimic de capul lui, fiind invadat de trupe rusesti si militii siite care-l tin inca la putere intr-un Damasc tot mai redus ca zona sigura, conflictul a degenerat in tensiuni intre Israel si Rusia. Cu o saptamana inainte, aflati in vizita la Moscova, insusi premierul israelian Benjamin Netanyahu si directorul serviciului de informatii al Armatei, generalul Hartzl Halevi, i-au aratat lui Putin harti cu miscarile luptarilor Hezbollah in Quneitra, ceea ce era catalogat de israelieni ca inacceptabil.

acum 42 luni (21 Mar 2017)

Chiar si tinut la putere de rusi, nimic nu-l putea motiva pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, sa atace Israelul cu o racheta S-200.

Lansarea rachetei, mai ales cand avionul de lupta israelian parasise spatiul aerian sirian, este de-a dreptul o declaratie de razboi. Cum Bashar al-Assad nu face nimic de capul lui, fiind invadat de trupe rusesti si militii siite care-l tin inca la putere intr-un Damasc tot mai redus ca zona sigura, conflictul a degenerat in tensiuni intre Israel si Rusia.

Atacuri in apropierea trupelor rusesti

Israelul a efectuat vineri un atac aerian in vecinatatea unei baze a regimului Assad, "T4", de langa Palmira, unde s-ar fi pregatit un convoi de arme pentru organizatia terorista libaneza Hezbollah. T4 este baza principala a avioanelor iraniene care aduc munitie, trupe, echipamente de razboi pentru regimul Assad si pentru Hezbollah. In aceeasi baza se afla elicopterele de atac si trupe rusesti, de aceea se credea ca nu va indrazni nimeni s-o atace. In plus, atat Bashar al-Assad, cat si Hezbollah au amenintat Israelul ca, daca mai efectueaza vreun atac pe teritoriul sirian, vor fi intampinati si doborati de S-200. Prima, prin intermediul ministrului Apararii, Avigdor Lieberman, care a anuntat Damascul ca-i va distruge intregul sistem antiaerian, si Libanul, ca va porni razboi impotriva teroristilor de pe teritoriul sau. A doua actiune a Israelului a fost uciderea, duminica, prin intermediul unei drone, a lui Yasser Sayad, lider al "Brigazii pentru eliberarea Golanului", care se deplasa cu masina la o intalnire cu comandanti Hezbollah, in Hermon.

Ambasadorul israelian, chemat de doua ori la Kremlin

Dupa bombardamentul asupra bazei T4, ambasadorul Israelului la Moscova, Cary Koren, care-si ocupase postul in urma cu o zi, a fost chemat la Kremlin pentru clarificari. Adjunctul ministrului de Externe, Mihail Bogdanov, i-a cerut lui Koren sa transmita un mesaj ferm la Tel Aviv: "Incetati sa va mai ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro