Rusia acuza SUA ca invoca motive "artificiale" pentru instalarea elementelor antiracheta in Europa

Rusia a acuzat Statele Unite de faptul că invocă motive "artificiale" pentru a implementa sistemele antirachetă in Europa, intrucat planul NATO nu mai are sens in contextul acordului nuclear cu Iranul, relatează Mediafax. Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

acum 91 luni (14 Aug 2015)

Rusia a acuzat Statele Unite de faptul că invocă motive "artificiale" pentru a implementa sistemele antirachetă in Europa, intrucat planul NATO nu mai are sens in contextul acordului nuclear cu Iranul, relatează Mediafax.

"Nu vedem niciun motiv pentru continuarea proiectului antirachetă intr-un ritm atat de rapid, cu proiecţii atat de clare privind potenţialul nuclear al Rusiei", a spus Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia TASS.

Demnitarul a spus că este "imposibil" ca rachete cu raze medii de acțiune să fie folosite impotriva unor ținte din Europa.

"Din punctul de vedere al Rusiei, este imposibil să fie folosite rachete cu raze medii de acţiune impotriva unor ţinte militare din Europa.

La jumătatea lunii iulie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anunţa că Rusia se aştepta ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice in Europa, in contextul acordului marilor puteri cu Iranul in domeniul nuclear. Potrivit lui Lavrov, Administraţia Barack Obama ar trebui să abandoneze planurile de construire a unui sistem antirachetă in Europa, dat fiind că Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind indreptat impotriva unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord, care nu se conformează reglementărilor internaţionale. Lavrov amintea că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, in anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană.

In replică, un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice afirma că acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, precizand că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicand că elementele antibalistice din Romania şi Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei. Sistemul antirachetă va proteja aliaţii europeni ai NATO de ameninţările b... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro