Rugaciunea compusa de Stefan cel Mare, brodata pe un steag vechi de 515 ani, evaluat la o avere: 7,5 milioane de euro

Rugaciunea compusa de Stefan cel Mare, brodata pe un steag vechi de 515 ani, evaluat la o avere: 7,5 milioane de euro

Stindardul liturgic a lui Stefan cel Mare a fost purtat la ultimele batalii purtate de domnitor, spun unii specialisti, alaturi de steagurile de lupta obisnuite. La origini, steagul a fost lucrat pe suport de matase purpurie dublata cu tesatura de in pentru a putea sustine lucrarea grea din fir metalic (argint si argint aurit) si straturile succesive de umplutura realizate din fire de in si de matase bruta ce dadeau relief intregii compozitii.

acum 60 luni (13 Jul 2015)

Stindardul liturgic a lui Stefan cel Mare a fost purtat la ultimele batalii purtate de domnitor, spun unii specialisti, alaturi de steagurile de lupta obisnuite.

Este unul din cele mai importante obiecte din patrimoniul national al Romaniei si a fost evaluat la aproximativ 7,5 milioane de euro.

Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei din Chisinau a editat in 2011 cartea "Stindardul liturgic al lui Stefan cel Mare", de Ernest Oberlander-Tarnoveanu. "Adevarul" prezinta 10 lucruri despre obiectul de patrimoniu cu valoare de nestemat. A fost brodat pe teritoriul Moldovei din ordinul lui Stefan cel Mare in anul 7008 de la facerea lumii si anul al 43-lea al domniei voievodului (intre 1 ianuarie-11 aprilie 1500). Este o piesa de broderie liturgica bizantina din secolul XV, de forma rectangulara, cu dimensiunile 123,8 cm x 94,2 cm, care a fost restaurata de mai multe ori. La origini, steagul a fost lucrat pe suport de matase purpurie dublata cu tesatura de in pentru a putea sustine lucrarea grea din fir metalic (argint si argint aurit) si straturile succesive de umplutura realizate din fire de in si de matase bruta ce dadeau relief intregii compozitii. Pe coroana Sfantului Gheorghe si pe scutul pe care unul din ingeri i-l inmaneaza, au fost aplicate pietre pretioase si perle sau imitatii ale acestora. Patarlageanu, aflati in misiune in Macedonia si Thessalia pentru a studia limba si cultura comunitatilor de romani din Balcani (aromanii)

8. De-a lungul timpului, dupa mai bine de 300-400 de ani de la confectionarea steagului liturgic, suportul din matase s-a degradat puternic din cauza conditiilor in care a fost pastrat. In ciuda apelului lansat de Burada in 1882 de a se pastra stindardul in forma lui originala, calugarii de la Manastirea Zografu au trecut (in jurul anului 1898) la restaurarea lui cu mijloace empirice, cu clei de tamplarie. Ei au decupat broderia din fir de argint de pe p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro