Rubarba: la ce se foloseste, cand se culege si ce delicii putem face cu ea

Rubarba: la ce se foloseste, cand se culege si ce delicii putem face cu ea

"Urmarind aceasta actiune inca de la prima editie am vazut cum de la un an la altul numarul femeilor din Saschiz care s-au implicat a crescut constant (peste 20 in 2017), la fel si numarul participantilor (peste 1.000 in 2017). In mod traditional, Sarbatoarea Rubarbarului are loc in prima sambata a lunii mai, iar din program nu lipsesc: ,,marsul placintelor" pe ritmurile muzicii de fanfara, degustari de preparate cu rabarbar, actiuni de educatie culinara, vizita la cetatea de refugiu sau la atelierul de ceramica de Saschiz", adauga Claudia-Romana Rista.

acum 19 luni (22 Oct 2017)

Claudia-Romana Rista vorbeste despre rubarba, cunoscuta popular si sub numele de rubarbar. Ea spune ca a gustat prima prajitura de rubarbar de anul acesta in Crit, la mama Gerda. Sub toate aceste denumiri intalnesti aceasta planta ierboasa in Transilvania, atat de apreciata in Anglia si in tarile germanice. La final de mai si in iunie e tanar si nefibros, numai bun de cules. Tijele roscate si suculente, cu gust acrisor, se pun la conservat in compoturi si siropuri, pentru acrit supe, compot, sosuri sau prajitura. In lunile de vara, chiar uneori si toamna timpurie, gasesti rubarbar in pietele din Ardeal. Ea a gasit in vara aceasta in Brasov, Mures, Sibiu, Cluj, Arad de regula la femei in varsta de la care a aflat si retete cu povesti.

FOTO: Diana Oros

"Cand vrei sa cumperi rubarbar cauta tijele de un rosu aprins, fara pete sau lovituri. De la rubarbar se cultiva tulpina, care se aseamana cu tijele de telina (apio). La rubarbar, tijele sunt mai grose, sunt roscate la culoare si rareori se consuma crud. Pentru retetele cu rubarbar, tija de rubarbar se freaca usor indepartand eventualele fire lungi atoase, apoi se taie in bucati mai mari. Se poate pastra cateva zile in pungi de plastic in frigider sau se poate congela. Cand se pregateste pentru prajituri se poate fierbe putin in apa cu zahar sau pentru sosuri se soteaza in tigaie cu unt.

FOTO: Diana Oros

Aceasta explica ca in Saschiz, Mures, exista un eveniment identitar pentru gastronomia locala, organizat de Vecinatatea Femeilor din Saschiz, ajuns in acest an la cea de-a 5-a editie: "Sarbatoarea Rubarbarului''.

"Urmarind aceasta actiune inca de la prima editie am vazut cum de la un an la altul numarul femeilor din Saschiz care s-au implicat a crescut constant (peste 20 in 2017), la fel si numarul participantilor (peste 1.000 in 2017). In mod traditional, Sarbatoarea Rubarbarului are loc in prima sam... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro