Rosia Montana scoate din nou oamenii in strada. Proteste, vineri, in Piata Universitatii

Rosia Montana scoate din nou oamenii in strada. Proteste, vineri, in Piata Universitatii

Cand am comunicat la Bucuresti, am primit directiva de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, sa cerem in numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum si o intrevedere intre o delegatie guvernamentala si cei de la UNESCO. Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicita in cadrul arbitrajului despagubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul roman, acuzand incalcarea de catre Romania a tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Rosia Montana.

acum 21 luni (7 Jun 2018)

Astfel, imediat dupa aparitia acestei informatii in spatiul public, pe retelele de socializare a inceput organizarea unui protest pentru vineri, la ora 18.00, in Piata Universitatii din Bucuresti.

"Hai vineri 8 iunie, de la ora 18, in piata centrala din orasul tau", incepe mesajul organizatorilor protestului postat pe Facebook. Decizia actualului guvern de oprire a dosarului a fost luata fara nicio dezbatere publica sau anunt prealabil", scriu in continuare organiatorii, care amintesc in scurtul mesaj ca interesele celor aflati la putere au fost mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. ""Tacerea e de aur", e unul dintre sloganurile Campaniei Salvati Rosia Montana care ramane in continuare de actualitate. Politicienii au mers mana in mana cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere. In spatele usilor inchise, sustinatorii proiectului minier se intalnesc cu reprezentantii statului si le promit tot felul de beneficii, mai mult sau mai putin reale, mai mult sau mai putin legale. VINERI, 8 iunie, de la ora 18, in piata centrala din orasul tau", scriu astfel organizatorii. Zeci de mii de oameni am iesit in strada si am oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura si comunitatea din Rosia Montana. De asemenea, in mediul online a fost publicata o petitie catre UNESCO pentru mentinerea dosarului localitatii Rosia Montana pe agenda UNESCO, autorii acesteia scriind ca isi cer scuze "pentru pozitia reprezentantilor statului roman care v-au cerut retragerea dosarului", si ca acesti guvernanti nu ii reprezinta si nu vorbesc in numele lor. Sute de mii de cetateni romani isi doresc salvarea patrimoniului de la Rosia Montana pentru generatiile viitoare. Am primit cu mare bucurie raportul de evaluare si recomandarile ICOMOS. Spre deosebire de ministrii din acest moment, noi ne respectam istoria si patrimoniul si ne dorim Rosia Montana in UNESCO!", se arata in textul petitiei semnata de peste 3.000 de interna... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro