Romii din Romania sunt romani. Subiect inchis
Documentarul prezinta in paralel povestea acestor romani (am scris intentionat romani, cu toate ca o sa calc pe nervi niste cititori - si o sa scriu mai tarziu de ce) si peripetiile prin care trec in Marea Britanie, incercand sa-si gaseasca de lucru sau un loc unde sa doarma. Un astfel de documentar ar trebui sa ne puna pe ganduri, nu sa ne faca sa sarim de fund in sus (de obicei nu vorbesc urat!) ca strainii se uita in ograda noastra sau, din contra, sa tacem malc si sa bagam gunoiul sub pres, compensand cu un video despre "10 locuri superbe de vizitat in Romania". Si daca ele nu sunt expuse (ideal de romani, nu de straini, dar eventual inainte sa iesim la pensie) atunci cum sa intervina asistentii sociali si organizatiile care pot sa faca o diferenta pentru ei? Ce imagine de tara stralucita ar fi avut India (eu cu siguranta m-as fi grabit sa vizitez tara, dar nu sa raman acolo, cum li se recomanda cateodata romilor) daca in loc sa cenzureze acest film l-ar fi privit ca un instrument de educare si constientizare legat de modul in care sunt tratate femeile in societatea indiana! Asa functioneaza stigma, e o reactie instinctiva pe care o avem sa nu ne asociem cu ceva "rau famat" si sa cautam opusul (de-asta facem poze cu celebritati, din acelasi efect de asociere, ca poate o sa fim vazuti si noi bine). A fi primitor si a-i include si pe altii, a accepta ca romii din Romania sunt romani nu e semn de slabiciune, ci de putere, de adevarata forta, de unde poate sa inceapa schimbarea.
Muzica mi s-a parut "de petrecere" si nu mi-a picat bine pe la vreo 10 dimineata. Insa pe la minutul 1:00, naratorul afirma: "I am proud to be a Romanian Gypsy, this is my Gypsy son, my wife too is Gypsy, even the little dog is Gypsy" ("Sunt mandru ca sunt roman si rom, acesta este baiatul meu rom, sotia mea este, de asemenea, roma, catelul acesta este si el tot rom"). Insa imediat dupa aceste secvente aud: "Is maybe time to change your mentality, to come and meet us… I don’t know" ("Poate ca este timpul sa va schimbati mentalitatea, sa veniti sa ne cunoasteti...ce sa zic"). Muzica se schimba si ea in ceva mai putin voios si saltaret, iar camera are mai multa rabdare cu fiecare cadru. Faptul ca Alex, naratorul, povesteste atat in romana, cat si intr-o engleza clara si cu cuvinte precise imi trezeste interesul. Imi starneste atentia si povestea in sine - faptul ca prietena lui nu poate sa se spele pentru ca sunt vreo doua sute de oameni care au acces la patru dusuri.
"Vin romanii" este un film documentar realizat de Channel 4 in Marea Britanie despre cativa romani (unii de etnie roma) care migreaza in Regatul Unit in cautarea unei vieti mai bune. Documentarul prezinta in paralel povestea acestor romani (am scris intentionat romani, cu toate ca o sa calc pe nervi niste cititori - si o sa scriu mai tarziu de ce) si peripetiile prin care trec in Marea Britanie, incercand sa-si gaseasca de lucru sau un loc unde sa doarma. Unii dintre ei au ca adapost o cutie de carton sau dorm sub un pod, ca sa poata sa trimita acasa banii putini pe care ii au. ah, una si mai buna: ca romii nu sunt, de fapt, reprezentativi pentru cultura romaneasca si alte argumente de acest gen. Oamenii acestia din documentar s-au nascut si au crescut in Romania si sunt influentati de politicile sociale si educationale din tara. Oare cat mai continuam sa negam ca romii din Romania sunt romani prin a zice: "Ei sunt doar o minoritate, de fapt nu ne reprezinta".
E ca si cand Statele ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro