Romgaz ar putea incepe productia in Marea Neagra in 2020

Exploatarea comerciala a gazelor in perimetrul offshore din Marea Neagra concesionat de asocierea Romgaz, grupul rus Lukoil si Panatlantic, ar putea incepe in 2020, a afirmat Virgil Metea, directorul general al companiei de stat.

acum 87 luni (21 Mar 2017)

Exploatarea comerciala a gazelor in perimetrul offshore din Marea Neagra concesionat de asocierea Romgaz, grupul rus Lukoil si Panatlantic, ar putea incepe in 2020, a afirmat Virgil Metea, directorul general al companiei de stat. Ai nevoie de o infrastructura ca sa poti sa iei, sa transporti gazele de la zonele de productie in sistemele de transport, implicit sa le poti vinde. Tinand cont de faptul ca la proiectul BRUA (conducta Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) si tot ce inseamna adiacent fata de proiectul acesta, finalizarea este 2019, noi am zis ca 2020 ar fi o data rezonabila sa spunem ca ne putem exploata gazele din mare, asta in situatia in care toate descoperirile astea vor deveni comerciale", a declarant directorul general al Romgaz.

Vom deveni exportatori

Odata cu finalizarea infrastructurii de transport, dar si cu inceperea productiei in Marea Neagra, Romania va putea deveni exportator de gaze naturale. De altfel, provocarea viitorului va fi descoprirea de zacaminte in perimetrele offshore, mai ales in zona de apa de mare adancime. Si pe uscat, noile tehnologii pot pune in valoare zacaminte mai mici sau care nu puteau fi anticipate inainte, astfel incat este greu de spus cand se vor epuiza rezervele de gaze ale Romaniei.

Zacamantul descoperit de Lukoil si Romgaz in Marea Neagra are peste 30 miliarde metri cubi, echivalentul consumului Romaniei pe trei ani, iar Romgaz are o cota de 10% in acest proiect. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro