Romanul din spatele primului om ajuns pe Luna. Calculele lui Gheorghe Botezatu au stat la baza programelor Apollo

Romanul din spatele primului om ajuns pe Luna. Calculele lui Gheorghe Botezatu au stat la baza programelor Apollo

Gheorghe Botezatu s-a nascut in anul 1882 in Basarabia, fiind un cercetator respectat peste ocean, in Statele Unite ale Americii, unde este cunoscut ca si inventatorul unui model inovator de elicopter, precum si pentru ca cei de la NASA s-au folosit de calculele sale teoretice pentru a ajunge pe Luna. Dupa ce a urmat cursurile Universitatii de la Iasi, Gheorghe Botezatu a plecat in Imperiul Rus, la Petrograd, unde a urmat cursurile a doua facultati, respectiv a celei de Matematica si a celei de Stiinte Tehnice.

acum 82 luni (31 Jul 2016)

Gheorghe Botezatu s-a nascut in anul 1882 in Basarabia, fiind un cercetator respectat peste ocean, in Statele Unite ale Americii, unde este cunoscut ca si inventatorul unui model inovator de elicopter, precum si pentru ca cei de la NASA s-au folosit de calculele sale teoretice pentru a ajunge pe Luna.

Dupa ce a urmat cursurile Universitatii de la Iasi, Gheorghe Botezatu a plecat in Imperiul Rus, la Petrograd, unde a urmat cursurile a doua facultati, respectiv a celei de Matematica si a celei de Stiinte Tehnice. Dorinta sa de a acumula cat mai multe cunostinte din domeniul stiintelor tehnice l-a facut pe basarabeanul de origine romana sa se inscrie la Universitatea de la Sorbona, unde si-a sustinut doctoratul.

Pentru lucrarea sa de doctorat, Gheorghe Botezatu si-a ales tema "Etude de la stabilite de l'aeroplane", acesta sustinandu-si teza in anul 1911.

Munca sa este extrem de apreciata, astfel ca in anul 1920, Gheorghe Botezatu traverseaza oceanul si ajunge in statul Ohio din Statele Unite ale Americii, unde devine profesor la Universitatea din Dayton. FOTO www.wikipedia.org

"Inaintea lui, Traian Vuia a adus de asemenea contributii esentiale la progresul zborurilor verticale. Aparatul realizat de inventatorul Gheorghe Botezatu avea patru elice portante, montate pe un sasiu cruciform de aluminiu. Elicele erau actionate de un motor rotativ Gnome-Rhone, de 170 CP. Desi rezultatele au fost consemnate de presa mondiala ca foarte bune, din lipsa de fonduri, experientele au fost sistate", se arata pe site-ul Institulului Cultural Roman.

Matematicianul Gheorghe Botezatu este cel care a facut primele cercetari teoretice cu privire la traseele pe care le-ar putea folosi un vehicul cosmic pentru a ajunge de pe Pamant pe Luna. Botezatu a fost seful echipei de matematicieni ce a lucrat pe proiectul rachetei Apollo, care a dus primul om pe Luna. In semn de respe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro