Romanul condamnat la moarte dupa ce a fost refuzat la singurul spital din Europa unde putea fi tratat. "Stau cu frica pentru orice urmeaza"

Romanul condamnat la moarte dupa ce a fost refuzat la singurul spital din Europa unde putea fi tratat.

Mugurel Amaritei, ieseanul de 35 de ani a carui supravietuire depinde de un transplant de plamani, nu mai are nicio speranta. Ma tem ca o sa fac al patrulea pneumotorax, ma tem sa ies afara sa nu racesc, ma tem ca o sa ma traga un curent si o sa cad lat. Citeste si: Moartea Biancai sau cum sa iti bati joc de pacienti: avem specialisti, avem bani, dar bolnavii care asteapta transplant de plamani sunt ucisi de birocratie

acum 88 luni (13 Feb 2017)

Mugurel Amaritei, ieseanul de 35 de ani a carui supravietuire depinde de un transplant de plamani, nu mai are nicio speranta.

Saptamana trecuta, pe 9 februarie, dosarul medical al bolnavului a fost respins de Spitalul AKH din Viena, Austria, singurul centru medical care a raspuns solicitarilor Directiei de Sanatate Publica din Iasi.

Informarea subliniaza ca unitatea medicala austriaca este singura clinica din Europa care asigura transplantul pulmonar pentru cetatenii din mai multe state membre UE si ca trebuie sa faca o selectie mai drastica a dosarelor medicale.

"De acum, ce pot sa mai fac? Sa-mi cumpar pastilele si spray-urile care ma ajuta cat de cat, si sa astept sa mor. Ma tem ca o sa fac al patrulea pneumotorax, ma tem sa ies afara sa nu racesc, ma tem ca o sa ma traga un curent si o sa cad lat.

Mugurel Amaritei si-a depus inca din noiembrie 2015 dosarul medical la Directia de Sanatate Publica din Iasi (DSP) pentru obtinerea formularului E112, cu ajutorul caruia sa-i fie decontat transplantul pulmonar intr-o clinica din afara tarii. DSP a trimis, la randul ei, documentele medicale catre trei clinici diferite din Europa, de la care a asteptat o oferta de pret pentru realizarea interventiei. Joi, 9 februarie, a venit raspunsul final de la Spitalul AKH din Viena, Austria.

"Ministerul Sanatatii este dispus sa aloce suma necesara pentru interventia chirurgicala, insa clinica a anuntat ca are foarte multe cazuri si ca trebuie sa faca o selectie drastica dintre acestea. Se pare ca, in acest moment, centrul este singurul care face transplant pulmonar pentru cetatenii europeni din mai multe state, si are o cazuistica numeroasa", a aratat Marius Voicescu, purtator de cuvant al DSP Iasi. Starea lui s-a degradat progresiv astfel incat, in prezent, tanarul sufera de mai multe afectiuni: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar si panlobar, insufici... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro