Romanul care si-a facut propria afacere la 60 de ani. A decis sa investeasca in Romania toti bani stransi dupa doua decenii de munca in strainatate

Romanul care si-a facut propria afacere la 60 de ani. A decis sa investeasca in Romania toti bani stransi dupa doua decenii de munca in strainatate

Cand altii se gandesc la pensie, la 60 de ani, ieseanul Jenica Constantin face bilantul primului an de business in Iasi. Are o firma care se ocupa de "operatiuni de mecanica generala", infiintata anul trecut, dupa aproape 20 de ani munciti peste hotare. Antreprenorul explica ce face mai exact la firma infiintata in comuna Tomesti, la periferia municipiului Iasi: "Am cumparat niste masini de comanda numerica, adica vechile strunguri si freze in care s-au bagat niste computere care le comanda. Firma CNC ALL din Tomesti a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 222.000 de lei, iar profitul a depasit 18.000 de lei.

acum 73 luni (5 Sep 2017)

Cand altii se gandesc la pensie, la 60 de ani, ieseanul Jenica Constantin face bilantul primului an de business in Iasi. Are o firma care se ocupa de "operatiuni de mecanica generala", infiintata anul trecut, dupa aproape 20 de ani munciti peste hotare. Pentru ca in Grecia nu ma mai puteau plati la un nivel acceptabil am decis sa revin in tara. Activitatea societatii mele este numai de un an", afirma ieseanul.

Antreprenorul explica ce face mai exact la firma infiintata in comuna Tomesti, la periferia municipiului Iasi: "Am cumparat niste masini de comanda numerica, adica vechile strunguri si freze in care s-au bagat niste computere care le comanda. Practic, in loc sa dai de manete, stanga, dreapta, sus, jos, executa miscarile datorita comenzilor prin computer. "Am bagat toti banii pe care i-am avut cand am venit din strainatate si m-am bagat in datorii pana peste cap la banci, sperand ca in patru ani sa platesc creditele. Eu am avut 43.000 de euro, iar pentru achizitia masinilor am facut imprumut in banca, cu termen scadent patru ani", afirma ieseanul.

Pentru ca nu a gasit forta de munca pregatita, a adus in firma personal necalificat, printre care si fosti paznici: "Acum am sase angajati. Am pregatit mai multi fata de cei pe care ii am acum. Dupa un an de zile, poti face din orice om care vrea sa munceasca un muncitor calificat. Tanara generatie nu se teme de butoane. Ei cand vad masina de comanda numerica, unde sunt o gramada de butoare nu se mai sperie.

Piesele facute in mica firma a lui Jenica Constantin ajung la clienti din intreaga tara. Avem clienti mari care lucreaza cu cei de la Rolls Royce din Norvegia. Noi nu lucram direct pe export, ci suntem intermediari, fiind la inceput de drum", spune antreprenorul.

Pentru a-si putea extinde afacerea, antreprenorul este in cautarea unei hale mai mari de productie. A incercat sa ia bani prin programele guvernamentale, dar deocamdata nu agasi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro