Romanul care reface spectaculoasele mese ale boierilor de pe vremuri: cele mai ciudate preferinte culinare

Romanul care reface spectaculoasele mese ale boierilor de pe vremuri: cele mai ciudate preferinte culinare

Teodor Danciu are 66 de ani si jumatate de viata si-a dedicat-o artei. Pentru a experimenta modul de viata si hranirea de acum cateva secole, Teodor Danciu renunta ocazional la produsele de supermarket si la mijloace moderne de procurare a hranei si practica pescuitul cu ustensile folosite de demult si merge la cules de fructe de padure si ciuperci. Acesta are mai multe colectii de bauturi, incepand de la vinuri foarte vechi, tuica chiar si de 50 de ani si apa minerala speciala, luata de la izvoruri de putini stiute.

acum 55 luni (28 Feb 2017)

Teodor Danciu are 66 de ani si jumatate de viata si-a dedicat-o artei. El s-a pregatit in artelor plastice si decorative la Timisoara, dar a ajuns sa abordeze o zona de nisa, specializandu-se in prelucrarea manuala a cadourilor de protocol. De mai bine de doua decenii, bistriteanul reconstituie mesele boierilor si ale capetelor incoronate, fiind unul dintre putinii experti in reconstituire gurmanda istorica din tara. A fost autodidact, folosindu-se de diverse documente, jurnale si cronici pentru a afla detalii despre preparatele culinare de acum cateva sute de ani. Noi incercam sa refacem aceasta veriga lipsa a diplomatiei culturale romanesti, care este aproape inexistenta", spune bistriteanul, care mai este ajutat de cativa studenti, profesori de istorie si ONG-uri in demersurile sale.

Pentru a experimenta modul de viata si hranirea de acum cateva secole, Teodor Danciu renunta ocazional la produsele de supermarket si la mijloace moderne de procurare a hranei si practica pescuitul cu ustensile folosite de demult si merge la cules de fructe de padure si ciuperci.

De-a lungul timpului, Teodor Danciu a recreat zeci de astfel de mese din diverse perioade istorice. El a reprodus o masa specifica secolului al XV-lea, presarata cu branzeturi din zona Transilvaniei, cu pestii care se consumau atunci, dar si cu o apa minerala adusa de la un izvor din zona. Masa a fost prezentata in 2010, in cadrul unei expozitii de lux de la Bucuresti. De asemenea, Danciu a mai realizat astfel de expozitii culinare la Castelul Bran, la hotel-castel Dracula din Pasul Tihuta, in capital Ungariei, dar si in Polonia sau in Republica Moldova.

Carol al II-lea, amator de peste

Intrebat ce mancau romanii acum 100 de ani, bistriteanul precizeaza: "Consumau faguri de miere salbatica. Pestele se consuma, racii, melcii, scoicile, carnea de vanat si carne de oaie, vita. Aveau mied, este o bautura din apa d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro