Romanul care a inventat ingrasamantul-minune din dejectii animale: "Doar iau ce arunca altii"

Cativa ingineri au examinat produsul si au vazut ca este alcatuit din gunoi de grajd provenit de la ovine si bovine si de la porumbei. Primul targ, la Bucuresti in 2013 Dobre Putinelu a participat in 2013 cu produsul sau la primul targ din Bucuresti unde a obtinut Diploma de excelenta si cupa INMA Bucuresti si Medalia Societatii inventatorilor din Romania, iar in 2014 la Salonul international de inventica PRO INVENT editia a XII-a Cluj-Napoca, Diploma de excelenta si Medalia de aur cu mentiune speciala. In anul 2016 i-a fost inregistrata cererea de brevet de inventie cu nr.A/00573 pentru FOLAREX 2, cu calitati mult imbunatatite, fiind medaliat cu aur la Targurile de inventii de la Iasi si Timisoara. Mi-am construit un periscope, un aparat de desen pentru hartile la geografie, in casa, mai tarziu, mi-am facut incalzire centrala de la plita, apoi incalzirea apei de la soare.

acum 76 luni (1 Aug 2017)

La cei aproape 80 de ani, fostul dascal nu sta locului o clipa. Spune ca nu s-a imbogatit dupa ce a creat Folarex 2, un ingrasamtnt natural lichid si concentrate, obtinut din dejectii animale, insa are satisfactia si datoria lucrului implinit. Este cautat de agricultori din toata tara care ii apreciaza produsul, iar vanzarile se ridica anual la aproximativ 100 de tone.

Zile si nopti de experimente

In 2011 a inceput sa creeze produsul si timp de 3 ani a cautat cele mai bune metode pentru a-l inventa. A investit 10.000 de lei pentru a-si vedea visul cu ochii. Cultiva legume in propria gospodarie de la Izbiceni si pentru a obtine o recolta sanatoasa i-a venit ideea ingrasamantului natural. A inceput sa se documenteze si sa faca experimente pentru a ajunge la un produs optim care sa-i dea posibilitatea cresterii unor legume sanatoase si sa reduca investitia in ingrasaminte chimice. AVC-ul afecteaza gandirea, insa la mine s-a intamplat invers, mi-a accentuat gandirea si m-am apucat singur de treaba, fara sa am studii de specialitate. Am facut cantitati mici initial, apoi vecinii au fost interesati de produs si ne-am apucat serios de treaba", a povestit Dobre Putinelu.

Sticle de 2 litri, vandute cu 50 de lei

Procesul tehnologic se desfasoara acasa. Dobre Putinelu spune ca este un amestec de dejectii de animale pus in recipiente cu apa si lasate la macerat pana cand solutia capata o culoare ciocolatie. Solutia rezultata este imbuteliata in sticle de plastic de cei doi copii ai lui Dobre Putinelu si vandute, ulterior, in tara. Doritorii pot face comanda online pe site-ul folarex, iar de aici familia se ocupa de didstributie. O sticla de 2 litri costa 50 de lei.

"Problema tehnica pe care o rezolva Folarex consta in obtinerea unui produs natural, lichid, complex concentrat, usor asimilabil de catre plante, atat prin frunze cat si prin radacini. Acesta contine in afara de NPK, pri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro