Romanul care a fondat un institut la faimoasa Universitate Oxford: "Tendinta de a-i defini pe romani ca fiind a fost dureroasa pentru multi"

Trebuie sa incercam sa intelegem ce s-a intamplat si de ce, si, totodata, sa invatam ceva din aceste experiente trecute", crede Marius Turda (43 de ani), un istoric roman pe care pasiunea si dorinta de a schimba lucrurile in bine l-au purtat din pitorescul Maramures la faimosul centru universitar din Oxford. Acum preda Istoria Moderna si Istoria sociala a Medicinei la Oxford Brookes, iar unul dintre cursurile sale este Despre Universitatea Oxford Brookes In Oxford sunt acum doua universitati: Universitatea Oxford si Universitatea Oxford Brookes - care este fostul Colegiul de Arta din Oxford, fondat in 1865. Marius Turda, care a fost si primul director al institutiei, justifica alegerea prin renumele pe care si l-a creat domnitorul moldovean dand dovada de o adevarata deschidere europeana si de o cultura enciclopedica, ambele motivatii pentru cercetarea promovata de aceasta institutie. Pentru a recunoaste si pentru a examina aceasta revenire a etnicitatii si nationalismului in Europa, trebuie sa urmarim traditiile istorice specifice ale fiecarei tari, dar, in acelasi timp, avem nevoie si de un cadru metodologic si comparativ adecvat pentru a ne putea ocupa de chestiuni privind identitatea colectiva, minoritara si individuala intr-o Europa tot mai divizata si polarizata. Foto: arhiva personala Mai puteti citi: Specialist in turism de la Oxford: "Romania are nevoie de drumuri, nu de Dracula" Peter McGuniggle, cadru didactic specializat in turism la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, ne sfatuieste sa mizam pe zona rurala, pe orasele cu traditie si pe caldura oamenilor pentru a atrage mai multi vizitatori din strainatate.

acum 43 luni (21 Jun 2016)

Trebuie sa incercam sa intelegem ce s-a intamplat si de ce, si, totodata, sa invatam ceva din aceste experiente trecute", crede Marius Turda (43 de ani), un istoric roman pe care pasiunea si dorinta de a schimba lucrurile in bine l-au purtat din pitorescul Maramures la faimosul centru universitar din Oxford.

Acum preda Istoria Moderna si Istoria sociala a Medicinei la Oxford Brookes, iar unul dintre cursurile sale este

Despre Universitatea Oxford Brookes

In Oxford sunt acum doua universitati: Universitatea Oxford si Universitatea Oxford Brookes - care este fostul Colegiul de Arta din Oxford, fondat in 1865.

despre rasa si rasism, teme actuale in contextul framantarilor miscarilor nationaliste pe batranul continent. Este si profesor asociat la renumita universitate Oxford.

"Este, cred eu, un mod eficient de a-mi permite sa-mi exprim atat angajamentul academic, cat si responsabilitatea civica. In conditiile in care asistam la o revenire a naratiunilor etno-rasiste de identificare nationala in multe din tarile europene, inclusiv Marea Britanie, este important pentru mine, sa-mi exprim un punct de vedere, sa nu stau deoparte, ascuns in al cercetarilor mele", marturiseste romanul.

Reusita sa impresioneaza intrucat nu sunt multi romani care predau la universitati de top din Marea Britanie. Ce face sa fie special pentru romani acest institut este numele pe care-l poarta: cel al carturarului roman Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei si membru al Academiei de Stiinte din Berlin.

Drumul la Oxford nu trece pe la Cluj

Povestea lui Marius incepe undeva in nordul Romaniei, unde sunt inca vii traditia si respectul fata de inaintasi. La fel si pasiunea sa pentru studiul istoriei. Bunicii sai dinspre mama si tata, Petru si Simion, i-au povestit despre ororile razboiului, lagare si Gulag. Le-au trait pe pielea lor inainte sa revina acasa, la Sapanta si Rozavlea. Marturiseste ca a vrut sa faca f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro