Romanul care a donat echivalentul greutatii lui in sange. "Stiu ca am salvat multe vieti"

Romanul care a donat echivalentul greutatii lui in sange.

Romania se confrunta in prezent cu o criza acuta de sange, determinata de nevoia mare de sange din spitale, dar si pentru ca romanii nu sunt educati sa doneze. Nelu Porumb este exceptia de la regula, galateanul de 54 de ani donand neintrerupt de 31 de ani, incepand cu anul 1987. Primeste la fiecare donare bonuri de masa si zile libere, insa, desi la inceput a fost tentat si de aceste avantaje, acum a devenit constient ca ceea ce face salveaza zilnic vieti, oameni care au trecut prin operatii dificile sau care au nevoie de transfuzii de sange.

acum 26 luni (26 Mar 2018)

Romania se confrunta in prezent cu o criza acuta de sange, determinata de nevoia mare de sange din spitale, dar si pentru ca romanii nu sunt educati sa doneze. Nelu Porumb este exceptia de la regula, galateanul de 54 de ani donand neintrerupt de 31 de ani, incepand cu anul 1987.

Barbatul este frezor la combinatul Siderurgic de la Galati si se numara printre cei peste 3.000 de donatori fideli, care merg constant la Centrul Regional de Transfuzii din Galati. La fiecare trei luni, Nelu Porumb (foto) doneaza 450 de mililitri de sange, grupa sa de sange, A2, fiind extrem de solicitata la nivel national. Asta inseamna ca a donat pana acum cel putin 55 de litri din sangele sau, aproape de greutatea sa. M-am dus si pentru sanatatea mea, pentru ca inainte sa donez sange mi se face acolo un set de analize. Fac asta in primul rand ca sa ajut, stiu ca mereu e nevoie de sange, iar daca am vazut ca pot sa donez fara probleme, ma duc mereu.

Primeste la fiecare donare bonuri de masa si zile libere, insa, desi la inceput a fost tentat si de aceste avantaje, acum a devenit constient ca ceea ce face salveaza zilnic vieti, oameni care au trecut prin operatii dificile sau care au nevoie de transfuzii de sange. "Cand vad ce se intampla, cate accidente sunt in tara asta, imi dau seama ca e mare nevoie de sange in spitale si nu ezit sa fac asta. Si eu am fost bolnav la un moment dat si am fost ajutat, de aceea cred ca e bine ceea ce fac", puncteaza barbatul.

Si-a salvat colegii de la moarte

De-a lungul timpului, mai multi colegi ai sai au avut nevoie de sange si s-a oferit imediat sa doneze. Sora unui coleg de serviciu a fost internata la Bucuresti, iar Nelu Porumb a reusit, din nou, alaturi de cativa colegi, sa stranga cantitatea de sange de care era nevoie pentru a-i salva viata. O donare de sange dureaza intre cinci si sapte minute, iar in acest interval, 450 de mililitri sunt transferati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro