Romanii, strigoii si credintele macabre: cei cu spirit necurat erau decapitati, cadavrele se ardeau

Romanii, strigoii si credintele macabre: cei cu spirit necurat erau decapitati, cadavrele se ardeau

De ce li se taia capul mortilor Masurile care se luau impotriva strigoilor si a celor banuiti ca vor deveni spirite necurate dupa inmormantare erau urmatoarele: "li se pune de catre rude cate un bob de tamaie in narile nasului, sa nu mai poata rasufla, in urechi sa nu mai poata auzi sfaturile Necuratului de a iesi din groapa, in ochi sa nu mai vada pe diavol si in gura sa nu mai poata spune Diavolului numele neamurilor sale", scria Tudor Panfile. "Ca sa i se nimiceasca puterea strigoiului i se bate in inima un par de stejar, de tisa ori de frasin, se inteapa cu o frigare, cu un cui sau cu un cutit, ramanand astfel ca pe viitor sa fie legat de sicriul in care a fost ingropat si sa nu mai iasa din mormant, pentru savarsirea nelegiuirilor", arata etnologul Tudor Pamfile. "Altor strigoi, dupa ce li se spinteca burta, li se scot ficatii si inima, se ard pe foc pana se fac scrum si cenusa ce iese se amesteca intr-un pahar cu apa si se bea cu toate neamurilr lor, ca sa fie ferite.

acum 104 luni (20 Apr 2015)

Credintele in strigoi si in celelalte spirite necurate au dominat vietile satenilor in ultimele secole, iar practicile menite sa apere comunitatea de duhuri rele, desi pot fi considerate in prezent adevarate atrocitati, nu erau privite ca situatii iesite din comun.

Tichia strigoiului

"Strigoiul se naste ca orice copil, dar el are pe cap o tichie, chitie, caita, perdea. Un astfel de copil este nascut de o femeie care, fiind insarcinata, bea apa necurata amestecata cu bale diavolesti sau cand o astfel de femeie iese noaptea afara cu capul gol. Atunci Satana vine si-i pune pe cap o chitie rosie, iar la soroc face ca sa nasca pruncul cu chitia de strigoiu", relata autorul volumului "Mitologie romaneasca. Tudor Pamfile explica, potrivit credintelor populare, ca "este bine ca imediat dupa nastere pielita sa fie luata de pe copil, caci altfel se spunea ca acesta o va inghiti si se va transforma pe loc in strigoi". Traditia populara ii prezenta pe strigoi ca fiind copiii nascuti prin tufe, de lauze nepazite, pruncii care sunt din nou pusi la piept desi au fost intarcati, al saptelea baiat din sapte baieti nascuti la rand sau pruncul nascut din babe care au de-a face cu Diavolul. "Strigoiul este chel in crestetul capului, de unde nu se poate scoate socotinta ca toti cei chei sunt strigoi. Strigoii se feresc de tamaie. Coada strigoilor le da putere, caci ea ii poarta si tot ea ii invie", erau de parere oamenii de la tara, in urma cu un secol, potrivit cercetarii intreprinse de Tudor Pamfile. In satele in care traiesc strigoi bantuie seceta si grindina, iar dupa ploile cu soare se crede ca una dintre strigoaice se marite. Dintii le cad si in loc le cresc altii mai marunti, iar dupa alte credinti, coltii li se fac mai mari, din pricina multului sange ce sug. Strigoilor morti le creste coada, de se face cat un biciu. In loc de picioare unii au copite ca de capra".

Cum se fac strigoi oamenii care mor

Printre ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro